Като производно на ботулиновия токсин, което може да бъде токсично във високи дози, ботоксът се радва на неочаквано широка популярност в сферата на козметичните процедури.

 

И въпреки че интересът към него в тази област е от сравнително скоро и дългосрочните ефекти от употребата му още не са напълно проучени, областта на приложението му се разширява.


 

Процедури с ботокс вече се прилагат и за подобряване вида на косата. Проучванията показват, че моментният му ефект в този аспект е позитивен и той вече се предлага успоредно със стандартните процедури за разкрасяване на косата. За тази цел ботоксът се ползва в 2 терапевтични практики във фризьорството.

 

В единия вариант той се прилага локално върху косата като еквивалент на филърите, ползвани за заглаждане и връщане блясъка на косата. Локално действащи козметични продукти, съдържащи ботокс, може да се прилагат след консултация при хора с изтъняла, изгубила блясъка си или увредена коса вследствие на прекалено агресивна грижа за нея.

 

Другият вариант за прилагане на ботокс във фризьорството включва инжектирането му в скалпа. Той може да се прилага при хора, които се потят обилно, включително в зоната на скалпа и при които това оказва негативно влияние на вида на косата. Известно е, че прекомерното потене втвърдява косата и бързо влошава вида й. Важно е да се отбележи обаче, че тази процедура още не е получила официално одобрение като безопасно средство за подобряване вида на косата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повечето продукти, съдържащи ботокс, са комбинирани и в състава им присъстват също витамини, био масла и други продукти, подобряващи вида на косата.

 

Идеята за ползите от прилагането на ботокс във фризьорството е заимствана от ефекта на съединението върху кожата. Ботокс се използва за заглаждане на бръчките по кожата. В този смисъл се разчита, че той ще покаже същата ефективност и за заглаждане на косъма, възстановяване на естествената му структура, плътност и блясък.

 

И докато позитивен ефект върху косата се наблюдава наистина, предстоят още клинични проучвания за доказване пълната безопасност на ботокса при прилагането му върху косата и кожата на скалпа.