Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни насочат към много здравословни проблеми. Нокътната плочка е съставена от няколко части. В основата й се намира белезникавият полумесец, който се нарича още лунула. Той не е плътно прилепнал към тъканта, намираща се под него, затова и цветът му е такъв.
 
Много често като деца си мерихме „луничките“ по ноктите. Смяташе се за голям късмет, ако те са големи и бели. Но размерът, формата и цветът на лунулата при всеки са различни, единствено при всеки те са най-силно изразени на ноктите на палците. 

 

Ето няколко вида лунули, по които може да познаете някои болести:


 

Здрави лунули

Здравите хора имат лунули на ноктите, които са видими на една пета от тях. Цветът им е бял. Самата нокътна плочка трябва да бъде червеникава, твърда и дъгообразна, като същевременно повърхността й е гладка. Тези белези и ясната „луничка“ показват, че човекът е здрав и енергичен. Ако той има по-заседнал начин на живот, лунулите са по-бледи и малки. 

 

Прекалено големи

Голяма се смята лунулата, която покрива една трета от ноктите. Това може да е признак за проблем със сърдечно съдовата система на тялото. Освен това при някои хора „луничките“ се увеличават при по-голям стрес. Но при спортистите това не важи, при тях е важно лунулите да са големи. 

 

Много малки

Малките лунули са едва видими и могат да показват проблеми с кръвоносната система, както и ниско кръвно налягане. Ако имаме проблем с дишането и се изморяваме лесно, „луничките“ са точно такива. Тогава е добре да се консултираме с лекар. По-малките лунули могат да са признак и за слаба имунна система, лош метаболизъм, липса на желязо и витамин В12. Ако по цялата нокътна плочка има напречни линии, това също е знак, че е добре да си направим изследвания за някакъв недостиг в организма. 

NEWS_MORE_BOX


Лунули, чийто цвят се променя

Ноктите, които имат сиви лунули, показват проблеми или нарушения, свързани с храносмилането. Тялото не може да абсорбира хранителни вещества, което води до повишена умора. При лилав цвят на „луничките“ става въпрос за лошо кръвообращение и липса на кислород в тъканите и органите. Тогава се появяват главоболие и замаяност. Ако лунулите на нокътя са черни, това е знак за по-сериозен здравословен проблем, например отравяне с метали. Това налага спешно посещение при личния лекар. 

 

Липса на лунули

Ако погледнем по-обстойно ноктите на пръстите на ръцете, ще забележим, че по някои от тях въобще няма лунули. При децата това не е проблем, защото те се появяват по-късно при тях. Но за възрастните е и може да щение, проблем със щитовидната жлеза, дефицит на желязо, витамин В12.