Боядисването на косата може да играе важна роля при жени, които вече са изложени на риск от рак на гърдата, се твърди след ново проучване.

 

Според епидемиолога Александра Уайт от Националния институт за екологични здравни науки (NIEHS) изследователите от дълго време изучават връзката между боята за коса и рака, но резултатите са противоречиви. Затова в новото проучване са изследвани жени, в чиито семейства има случаи на рак на гърдата и жени, които са в група с по-висок риск от заболяването


 

За целта жени от различни места в САЩ и Пуерто Рико са отговорили на въпросник, който включва информация за честотата на използване на продукти за коса. Почти 1 от 10 жени са идентифицирани като афроамериканки, поради което участничките са разделени на различни групи според расата.

 

Какво показват резултатите от проучването? Изследователи от Националния институт за екологични здравни науки и  Университета в Северна Каролина установяват, че сред близо 47 000 жени, чиито сестри са диагностицирани с рак на гърдата, има повишена честотата на заболяването заради боядисването и трайното изправяне на косите.

 

Участничките от европеидната раса, които използвали перманентна боя за коса поне веднъж на всеки 5 до 8 седмици, са с 8% по-голям риск от развитие на рак на гърдата, в сравнение с тези, които не използват бои за коса. Тези, които се определят като афроамериканки и също така редовно използвали бои за коса, били с 60% по-голям риск от онкологично заболяване.


Използването на продукти за трайно изправяне на коса поне веднъж на няколко месеца повишава вероятността от рак на гърдата с 30% независимо от цвета на кожата.

 

Какви са причините за тази корелация? Това се дължи на съставките в продуктите за коса, предназначени за боядисване и трайно изправяне. Употребата на голяма част от продуктите за коса става причина за нарушения на ендокринната система и за тумори в тялото.

 

Въпреки това проучване, изследователят Дейл Сандлър, шеф на отдела по епидемиология на NIEHS, твърди, че това не е заключително. Обяснението му е, че не само боите за коса, но и много други фактори могат да станат причина за развитието на рак на гърдата. Жените не бива да изпадат в паника заради използването на козметичното средство, но все пак следва да имат едно на ум.