Ледено студена, пивка, с кехлибарен цвят. Бирата е любима лятна нискоалкохолна напитка. Но тя не само може да утоли жаждата в горещото време, а и да бъде алтернативен начин в грижата за външния вид. Да, бирата!

 

Качеството на бирата и нейният аромат зависят от малца. Според експерти, качествената бира съдържа най-малко 80% малц, а той е ценният натурален продукт с уникален състав, който се образува на основата на покълнали зърнени структури, богати на витамини. Най-вече витамините на красотата Е, А и от група В. Освен това съдържа магнезий, селен, манган, фосфор, калций и др.. И именно този баланс се оказва полезен в алтернативното използване на бира за поддържане на външния вид.


 

Укрепване на косата

 

Една от областите, в които бирата се използва активно, е грижата за косата. Употребата на напитката регулира естественото pH на скалпа и насърчава растежа на косата. Почитателите на тази грижа, отбелязват, че при редовна употреба на напитката, косата става обемна и изглежда хидратирана.

 

Бирата стимулира и растежа на косата

 

Има още много приложения на бирата. Можем да изсипем пивото в бутилка със спрей помпа и да го нанесем по цялата дължина на косата. Остава се да подейства 20 минути (докато изсъхне) и се изплаква с топла вода.

 

Също така, се препоръчва да втриетем чаша бира в чиста коса и да я оставите там за 5 минути, след което я изплакнете с хладна вода. Тогава косата ще бъде лъскава и силна.

 

Бирата може и да се използва за фиксиране на косата. Достатъчно е да натопим пръстите си в напитката и внимателно да оформим косата си с тях или да свием по-палавите къдрици. Напитката държи косата сигурно и я фиксира.

 

Грижа за краката

 

Да, бирата може и това. Тя омекотява неприятните мазоли на краката, затова често я наричат естествено лекарство. Любоитното е, че тя има антимикробен ефект, в резултат на което се превръща в превантивно лекарство и срещу гъбички.

 

Освен това полезните вещества в пяната спомагат за омекотяване на кожата, а също така спомагат за нормализиране на pH на кожата, което води до елиминиране на неприятната миризма на краката.

 

Достатъчно е да изсипете бутилка или кутия бира в леген и да потопим краката си. Препоръчва се да се взема подобна вана за около 20 минути, след което е необходимо старателно да разтрият краката с пемза. Процедурата се прави 2-3 пъти седмично. Бирените вани могат да помогнат и за облекчаване на умората в краката. 


Грижа за кожата

 

Някои домашни маски на основата на бира стягат кожата и премахват фините бръчки. За да приготви маската, се препоръчва да използваме 1 супена лъжица бира, яйчен белтък и няколко капки бадемово масло. Сместта се нанася за 10 минути и се отмива с хладка вода.


След това се нанася овлажнител.

 

Бирата се използва и за елиминиране на мъртвите клетки в горния слой. Можем да приготвим и такава маска от шепа ягоди и няколко лъжици бира. Всичко се пасира и получената смес се нанася върху лицето и се масажира. Изплаква се с хладка вода.

 

Укрепване на ноктите

 

Пяната на бирата се използва и за укрепване на нокътната плоча. Домашната рецепта включваприготвянето на вана на базата на бира и ябълков сок -в съотношение 1: 1.