Биотинът изпълнява множество функции в огранизма, но сред тях най-клочовите са подсилване на косата и ноктите и образуване на кератина. Биотинът, известен още като витамин В8, участва активно в метаболизма на мазнините, въглехидратите и белтъците. Той осигурява тяхното преобразуване в енергия, за да може клетките да ги използват за метаболитните си нужди. Също така, той участва в синтезата на хормони и изграждането на структурните компоненти на кожата, косата и ноктите. Важна негова полза е благоприятстването на растежа на мускулната маса.

 

Витамините от група В, сред които е и биотинът, допринасят за здравето на космения фоликул, откъдето се осигурява растежът на косъма. Биотинът има ключово значение за метаболизма на аминокиселините, които образуват кератина - съществен компонент на косата. По тази причина, дефицитът на този витамин води до косопад, който, обаче, е временен и обратим при прием на хранителни добавки с биотин в правилни количества.


 

Недостигът на биотин е рядко срещан при спазване на балансиран хранителен режим. Обикновено се наблюдава при генетични заболявания, алкохолизъм, прием на някои медикаменти и бремненност. Някои фактори като възпалителни заболявания на червата, нарушена чревна абсорбция или прием на антибиотици могат да доведат до промени в серумните концентрации на биотина. Освен това, антиконвулсантите, например валпроевата киселина, както и други лекарства - изотреонин, също могат да доведат до недостиг,

 

При дефицит се наблюдава нарушение в интегритета на кожата, разранявания, екзема, суха кожа, себореен дерматит, конюнктивит, неврологични прояви като депресия, летаргия, хипотония и пристъпи. Освен това е характерна появата и на чупливи нокти. Най-често дефицитът се проявява с умора, депресия, гадене, повръщане и анорексия. Ефективността на приема на биотин срещу косопад е предмет на множество проучвания. Резултатите са показали, че в действителност приемът на допълнителни количества от този витамин води до повишаване на обема на косата, по-равномерен растеж и покритие на скалпа, както и повишена здравина на косъма. Препоръчителният дневен прием на биотин е 30 микрограма.

 

Освен това, други витамини и минерали, които биха могли да осигурят надежден терапевтичен резултат срещу косопад са:

  • Кофеин;
  • Рибено масло;
  • Мелатонин;
  • Цинк;
  • Витамин А;
  • Селен;
  • Витамин С.

Какви са причините за косопад?

Някои заболявания са свързани с нарушен цикъл на растеж и подменяне на косъма, което води до ускорен косопад. Такива са заболяванията на жлезите с вътрешна секреция, които могат да включват засягане на хипофизата, паращитовидните жлези, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците или тестисите. При жени в пременопауза, при които се наблюдава обилно менструално кървене, може да настъпи недостиг на желязо и анемия, които са значителна причина за косопад. Въпреки това, водещата причина за състоянието е небалансираната диета, която съдържа ниски количества протеини и витамини. Това е така, тъй като хормоналният баланс се контролира от приема на въглехидрати, а мозъка има нужда от мазнини за правилно функциониране.

 

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

https://health.clevelandclinic.org/is-biotin-as-good-as-advertised-for-your-hair-loss/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319427#side-effects