Косата често е показател за цялостното ни здравословно състояние. Правилната грижа за нея е част от цялостната грижа за нашето здраве според системата Аюрведа.

 

Независимо от телесния тип по Аюрведа, се препоръчва масаж на скалпа със затоплено билково масло, последван от 20 минути почивка преди измиването на косата.


 

Маслото помага за подхранване на космените фоликули, както и на скалпа, и допринася за растежа и овлажняването на косата. Най-добрите масла са бадемово или сусамово за вата, кокосово или бадемово за питта и зехтин за капа.

 

Масажът с растително масло може да се прави два пъти седмично, скед което косата се измива с шампоан. По-честото миене може да я изсуши и да попречи на нейния растеж.

 

Билкова грижа за косата

 

В Аюрведа плодовете от растението рита (Sapindus mukorossi) и шикакай (Senegalia rugata) се добавят в топла вода, за да се получи пенлива течност, подобна на шампоан. Тя се използва за овлажняване, почистване и подхранване на косата. Има и шампоани, които съдържат екстракти от тези плодове.

 

Билковата грижа за косата в Аюрведа включва също листа и цветове от роза, зелен чай, нийм, тулси, амла, хибискус и къна.

 

Маслото от розови листа има сладък аромат и се смята, че балансира всички доши. Най-добре е да се добавя при изплакване на косата с хладка вода.

 

Зеленият чай има затоплящ, стягащ ефект и може да помогне за балансирането на капа доша. Изплакването със запарка от зелен чай придава блясък и обем на косата. Можете да смесите прах от зелен чай с розова вода за ароматна маска на скалпа. Според някои изследвания с плъхове зеленият чай стимулира растежа на косъма.

 

Листата от дървото нийм имат охлаждащо, антимикробно, антибактериално действие и могат да помогнат при пърхот. От пресни листа от нийм може да се приготви запарка за изплакване на косата. При смесване на нийм на прах с чешмяна вода се получава паста, която може да се използва като маска за коса и скалп.

 

Билката тулси, или свещен босилек, има затоплящ ефект и помага за растежа на косата. Пресните листа от тулси са идеални за топло изплакване, самостоятелно или смесени с листа от зелен чай. Прахът от листата на тази билка може да се смеси с вода, при което се получава паста за сух и раздразнен скалп, особено когато се смеси с гел от алое.

 

Плодовете на дървото амла, наричани още индийско цариградско грозде, са с високо съдържание на витамин С и са ефективни при премахване на пърхота. С тях може да се изплаква косата, а когато се смесят с листа от тулси се получва ефективна маска.

 

Листата на растението къна могат да се използват за направата на паста за успокояване на раздразнен скалп.

 

Цветовете на хибискуса помагат за подхранване на скалпа и растежа на косата. Може да се използват изсушени или на прах. Хибискусът също стимулира растежа на косъма при проучвания с плъхове.

 

Според Аюрведа проблемите с косата могат да бъдат лекувани най-добре, когато първо се обърне внимание източника на дисбаланса чрез постигане на добро психично здраве и диета. Мъдростта на Аюрведа се фокусира върху това, че билките не са предназначени за лекуване на външните симптоми, а за лекуване на целия човек.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/indian-home-remedies-for-hair-growth

https://li01.tci-thaijo.org/index.php/anres/article/view/229911