Ново проучване разкрива, че обилното мазане на слънцезащитни продукти върху кожата води до проникване на химикалите от тях в кръвообръщението. А ефектите от това са все още неизвестни.

 

Проучването е проведено от учени от Американската лекарствена агенция (FDA). Според учените химикалите, които се съдържат в слънцезащитните продукти и способността им да се разтварят в кръвта и бързо да достигат високи нива, могат да окажат неблагоприятно действие на организма.


 

Проучването е малко и обхваща само 24 души. Но то е едно от първите проучвания, които се провеждат в тази област. Последните 10-15 години слънцезащитните продукти придобиха голяма популярност и много специалисти препоръчват използването им целогодишно поради вредното влияние на слънцето върху кожата.

 

Това масово използване на слънцезащитни кремове е и провокирало изследване на безопасността им за организма. То цели да открие в каква степен химикалите от кремовете проникват в кръвообръщрнието, колко дълго остават в организма и какви биха били последиците от използването им.


Учените все още не знаят дали тези химикали представляват риск за здравето ни.
 

Заключението от проучването е публикувано на 6 май в научното списание JAMA. В него категорично не се твърди, че хората трябва да спрат да употребяват слънцезащитни продукти. Тяхното използване при излагане на силно слънчево греене е повече от препоръчително.


„Хората трябва да продължат да използват слънцезащита и да предпазват кожата си от слънцето“ – казва д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет.

 

Идеята на това проучване е да се провери дали използването на такива кремове има потенциален риск за здравето и ако да, кои съставки в тях действат увреждащо. Хората трябва да бъдат уведомени кои слънцезащитни съставки са потенциално опасни. Важно е да се знае и по какъв начин трябва да се използват продуктите и в какво количество да се нанасят, за да бъдат едновременно ефективни и да не нанасят вреди на здравето ни.

 

Предстои провеждане на още такива проучвания, в които да се установи ефекта на химикалите от слънцезащитните продукти върху общото състояние на организма.