Повечето бенки по кожата не представляват опасност за здравето. Тези, на които трябва да се обърне внимание, са бенките, които изглеждат различно, в сравнение с останалите съществуващи. За опасни се считат и появяващите се след 30-годишна възраст.
 
В случай, че се забележи промяна в цвета, формата, размера на бенката, трябва да се извърши консултация с дерматолог. Това трябва да се направи и ако дадена бенка започне да кърви, сърби или стане болезнена. 
 
Кожата трябва да се преглежда редовно, като по-специално внимание следва да се обърне на областите, изложени на слънце, като ръце, гърди, шия, лице и уши.
 
Ако дадена бенка не се променя с течение времето, то няма причина за безпокойство. Ако обаче се забележи някаква промяна, появи се нова бенка или желаем да се премахне някоя, поради козметични причини, трябва да се проведе консултация с дерматолог. 
 
Предлагаме ви списък с характеристики, които да се имат предвид, когато се преглеждат бенките. Ако се установи наличие на някоя от тях, тя веднага трябва да се прегледа от дерматолог, тъй като може да е канцерогенна:
  • Асиметрия – едната половина на бенката не съвпада с другата;
  • В краищата си бенката е неравна, стои като размазана;
  • Цветът й не еднакъв  на места или има нюанси на кафяво, черно, синьо, бяло или червено
NEWS_MORE_BOX

 

  • Диаметърът й е по-голям от гумичката на молив;
  • Бенката мени своя цвят, форма и размер.
 
Меланомът е вид рак на кожата – най-агресивният. При мъжете той се открива най-често на гърба, а при жените – в долната част на крака. Меланомът е най-често срещаният рак при жените на възраст между 25 и 29 години.