Бельото е много важна част от облеклото, защото то се намира в непосредствена близост до кожата и до интимната зона. На първо място, изключително важна е материята на бельото. Тя трябва да бъде от естествени материи като памук, защото интимната зона е с деликатна кожа. Освен това памукът е дишаща и абсорбираща материя, която предотвратява разпространението на инфекции и дрожди. 


От друга страна, синтетичните материали като найлон, дантела, полиестер и ликра не позволяват на кожата да диша. Вместо това те улавят топлина и влага и създават перфектно място за размножаване на инфекции. Ако тялото се поти често и обилно, то влажното потно бельо може да причини вагинални гъбички.


Много важно правило за поддържането на интимна хигиена е изборът на бельо. Със сигурност по-изрязаният тип бельо не е за предпочитане, тъй като според проучвания е много вероятно то да причини вагинит, бактериална вагиноза или инфекции на пикочните пътища - три от основните интимни проблеми, които жените изпитват.Бельото трябва да се сменя всеки ден, а според специалисти при нужда може и по няколко пъти дневно. Спорен е обаче въпросът дали спането през нощта е по-добре да бъде с бельо или без. Според повечето специалисти е по-добре без, защото през нощта кожата ще може да диша, а така ще се предотврати появата на инфекции. Тези, на които не им допада спането без бельо, може да изберат вариант със свободни пижами, през които кожата може да диша.


Бельото също така изисква по-специална грижа, когато става въпрос за изпиране. Според специалистите то трябва да се почиства с хипоалергенни препарати с цел предотвратяване на дразнене, сърбеж и алергични реакции на кожата в интимната зона. 

 

Важно правило е бельото да се пере отделно от другите дрехи, тъй като те са източник на бактерии. Смята се, че дори чистото бельо може да съдържа до 10 000 живи бактерии, тъй като в пералнята има бактерии, които се пренасят върху него. Затова гладенето на бельото след пране на висока температура може да елиминира част от тези бактерии.