Малките бели точки около очите – вероятно са милиуми. Този упорит и досаден козметичен проблем се дължи на състоянието, наречено милиа, което води до образуването на доброкачествени бели точици по кожата. (Какво точно представляват милиумите - в първата част на материала)
 

Лечение

Милиумите често изчезват от само себе си без лечение, но това понякога отнема много време.
 
Затова по-нетърпеливите хора трябва да знаят, че тези точки по никакъв начин не трябва да бъдат изстисквани, чоплени и принудително премахвани, както често постъпваме с пъпките.
 
Милиумите са твърди по вид образувания и тези методи на премахване могат да доведат единствено до сериозни раздразнения на кожата и дори увреждания в конкретната зона. 
 
Ексфолиацията на кожата е добър вариант, тъй като често милиумите се появяват именно заради неправилно ексфолиране и почистване на кожата. Добре е обаче да се избере продукт със салицилова киселина.
 
Разбира се, най-добре е да бъде посетен дерматолог, който да определи какъв тип са милиумите по кожата. Средните на големина вероятно се нуждаят от премахване от специалист чрез игла и спринцовка, за да може да бъде отстранена кистата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Другият вариант е криотерапията, която реално замразява кистата и след това тя бива премахната.
 
Ако милиумите не се повлияват от ексфолирането до няколко седмици, категорично е препоръчително да се направи консултация с дерматолог.
 

Профилактика

Не са известни много варианти за предотвратяване на милиумите, но придържането към подходяща рутина в грижата за кожата, със сигурност помага да сведем максимално вероятността от появата им. 
 
Тъй като милиумът може да се появи вследствие вредното въздействие на слънцето, е добре да се използваме хидратиращ крем за лице, който е с най-малко 30 фактор на защита.
 
Милиумите са доста неприятни и досадни образувания, но определено има начин да се грижим за кожата си, така че да й осигурим максимално здраве.