Популярно е схващането, че появата на бели точици по ноктите се дължи на недостиг на калций в организма. Причината за петънцата обаче е съвсем друга.


При най-честите случаи появата на малките бели петънца по ноктите на ръцете и краката е състояние, наречено leukonychia. То не е толкова сериозно, колкото изглежда, и не може да бъде предизвикано от дефицит на цинк или калций.


В действителност най-честата причина за появата на точиците е лека или средно тежка травма на нокътя. От друга страна, ноктите растат много бавно, така че е възможно нараняването да се е случило седмици преди появата на белите петна. Друга възможна причина за появата им е инфекция или алергия. Не е изключено и да са страничен ефект, предизвикан от определен медикамент.


Когато причинителят е травма, независимо от източника й, белите точки не изискват лечение. Те изчезват с израстването на нокътя и не се появяват повторно.


Когато обаче всичките нокти са „обрисувани“ с петна и черти, leukonychia може да бъде свързана с по-сериозни състояния като анемия, сърдечни заболявания, цироза на черния дроб, диабет или бъбречно заболяване.


Лекарите препоръчват, ако забележим подобни изменения по ноктите си, да се консултираме със специалист.