Здравият език е розов и покрит с папили, които са на повърхността и са леко груби. Когато езикът стане бял, това може да значи, че между папилите се размножават бактерии заради инфекция в устата. 

 

По принцип е нормално да живеят микроби в устата, но при натрупване, те се разпространяват и покриват устата, венците, езика, сливиците и дори гърлото. 


 

Белият език може и да е в резултат на отломки от храна, най-често пикантна, лоша устна хигиена, реакция на определени лекарства, употреба на алкохол, тютюнопушене или сърдечно заболяване при възрастните.


Причината може да бъде и прекомерната сухота в устата. Когато е намалено отделянето на слюнка, частиците от приетата храна не могат да се отстранят. Недостигът на витамин В също е признак за бял език.


Ако имунната система е отслабнала, може да се усеща парене в езика и да се произвеждат бели линии по него. Състоянието се нарича орален лихен планус.


Бялото покритие на езика може да бъде вследствие от нарушени процеси в далака и стомаха. Белият език може да свидетелства и за претоварена храносмилателна система или проблеми с киселинния рефлукс. Може да е причинен също от дисбаланс на бактериите в червата, хранителен дефицит или стрес.


Белите петна по езика може да се стържат с помощта на супена лъжица всяка сутрин преди измиването на зъбите. При по-продължително практикуване, се отстраняват успешно бактериите. Друг вариант е езикът да се изтърква с четката за зъби ежедневно.


Хората, които предпочитат използването на естествени продукти, могат да опитат с алое вера. Сокът е ефективен срещу симптомите на бял език. Той намалява възпалението на папилите и премахва бактериалните инфекции.


Содата за хляб има ексфолиращо действие и може да помогне за изстъргването на труднодостъпните места по езика, включително и мъртвите клетки, които водят до появата на бели петна. 

 

NEWS_MORE_BOX


Жабуренето с кокосово, бадемово, сусамово масло, зехтин или масло от жожоба за 10-20 минути всеки ден, може да извлече устните бактерии.


Куркумата също е противовъзпалително средство, което неутрализира инфекциите, които причиняват бял език.


Има случаи обаче, когато са необходими по-сериозни методи за отстраняването на белите петна по езика. Препоръчва се посещение при стоматолог, за да се установят причините за тях и да се назначи лечение.