Побеляването на косата не е свързано само с възрастта, защото дори млади хора на примерна възраст 25 години имат бели коси. Една от причините е генетична. Ако родителите или бабите и дядовците са били с бяла коса в ранна възраст, е много вероятно техните поколения да имат побеляла коса по-рано от обикновеното.

 

Има и други фактори, които могат да причинят побеляване на косата. Смята се, че лошото хранене влияе върху производството на меланин. Ако се получават твърде малко протеини, витамин В6, В12, биотин, витамин D, E и аминокиселината фенилаланин, е вероятно косата да побелее от ранна възраст. Поддържането на балансирана и здравословна диета възпрепятства побеляването на косата.


 

Стресът е друг фактор, причиняващ побеляване на косата. Той причинява дисбаланс в тялото и в резултат може да се получат различни увреждания на тялото заради свободните радикали, включително бяла коса на млади хора.


Има и някои медицински състояния, които могат да повишат риска от ранно побеляване на косата. В изследване от 2008 г. се установява връзка между промяна в цвета на косата и дисфункция на щитовидната жлеза. Както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът причиняват преждевременно побеляване на косата заради намаленото производство на меланин.

 

Бялата коса може да се причини и от автоимунното състояние алопеция ареата, което е свъразно със загуба на коса по скалпа, лицето и други части на тялото. Алопеция тоталис, което е форма на алопеция ареата, води до пълна загуба на коса по скалпа, а понякога може да причини побеляване на косата. Витилиго е друго автоимунно заболяване, което причинява разрушаване на пигментните клетки.

 

В проучване, проведено през 2013 г. се показва, че пушачите са два пъти и половина по-склонни да имат бели коси преди 30-годишна възраст, спрямо непушачите. Това не е и единственото проучване, което доказва връзката между тютюнопушенето и ранното побеляване на косата. Пушенето намалява притока на кръв към космените фоликули, а това освен че причинява побеляване на косата, може да доведе до косопад.


Химическите бои и продукти за коса могат да допринесат за преждевременното побеляване на косата. Причината е, че много от тези продукти съдържат вредни съставки, които намаляват меланина.