В представите на повечето хора белегът е нещо, което е с тях за цял живот. Други пък погрешно смятат, че белег може да бъде премахнат само чрез пластична операция. В действителност от много години съществуват медикаменти за премахване на белези, независимо от техните произход и възраст. Такъв медикамент с доказана ефективност е Контрактубекс на немската фармацевтична компания Мерц.
Най-популярните причини за появата на белези са операции, изгаряния, травми, акне и варицела. По същество всички тези белези са еднакви, без значение от техния произход. Те представляват нарушения на тъканите на кожата и изграждане на нови тъкани, различни по тип, функционалност и външен вид. Тези нови тъкани са по-твърди и с различен цвят, имат по-ниско съдържание на вода, както и почти никакви потни и мастни жлези. Това ги прави груби и нееластични.

 


Успешното лечение на белезите се състои в омекотяването на тези твърди съединителни тъкани и тяхното разграждане. Така се получава изглаждане на белега спрямо околната кожа и намаляване на цветовата разлика.
 
Разбира се, колкото по-нов е един белег, толкова по-голям е шансът за успешно премахване. В идеалния случай третирането на белега започва веднага след затварянето на раната. Тогава не само препаратът е най-ефективен, но и лечението ще бъде най-кратко - в рамките на няколко месеца. Въпреки това, дори много стари белези могат да бъдат лекувани с Контрактубекс, като обаче курсът на лечение може да бъде дори повече от 1 година.
 
 


Важно е пациентите да са наясно с това, че лечението на белези е бавен процес, който изисква много търпение и упоритост. Трябва от самото начало да бъдат подготвени за дългия процес и да третират белега всекидневно. Контрактубекс е напълно безопасен и добре поносим и може да се използва продължително време, както при възрастни, така и при деца.
 Подробна информация за белезите и тяхното лечение може да откриете на страницата на Контрактубекс.