Акнето е хронично възпалително заболяване на космения фоликул и мастните жлези То може да продължи и в зряла възраст, а последиците от него могат да оставят трайна следа върху кожата, но и също на психологическо ниво. За разлика от екземата или псориазиса, акнето може да причини трайни белези по лицето, шията или гърдите.

 

Как се образуват белези от акне?


Белезите от акне са резултат от възпалителни лезии, които засягат средния слой на кожата - дермата. Те могат да бъдат постоянни и да влошават качеството на живота, тъй като често се появяват по лицето. Първоначално имат червен или розов цвят, след което постепенно побеляват. Акнето е свързано с образуването на множество кожни лезии, първоначално започва с образуването на комедони, които могат да изчезнат спонтанно, да продължат развитието си или да се спукат. Когато тези комедони се спукат в дермата, те причиняват възпалителна реакция, която води до образуването на макули - кожни петна, които не предизвикват появата на белези. По-дълбоките лезии, като папулите - видими, малки пъпки или нодули - видими, по-големи пъпки могат да се появят и да доведат до развитие на белези.

 

Различни видове белези от акне

Най-често белезите от акне са повърхностни, по-скоро дискретни и не са свързани с трайни промени в кожата. Има няколко вида белези:

  • Вдлъбнати белези: те могат да бъдат както по-плитки, така и по-дълбоки и по-тесни;
  • Изпъкнали белези: малки или големи, както и келоиди - по-големи и по-видими;
  • Поява на малки белезникави бучки с мека консистенция - перифоликуларна еластолиза, които могат да се появят и по лицето и тялото на хора с по-тъмна кожа.

Кои типове кожа са по-застрашени?

По-тънката и по-малко устойчивата кожа е свързан с повишен риск от развитие на белези. Пациентите с тежки форми на акне, като кистозно или нодуларно акне, също са изложени на по-висок риск. В случаите на екскориирано акне рискът от белези също е по-голям. Тревожното разстройство е свързано с повишена чувствителност, чесане и влошаване на възпалението, което увеличава появата на белези. Изтискването на пъпките също е свързано с нарушаване на целостта на слоевете на кожата.


Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/soins-beaute/cicatrices-dacne-comment-sen-debarrasser-et-les-eviter-2098895