Лятото е вече тук и любимите сандали вече чакат своя ред. Но, ако извънредните условия около коронавируса, дадоха малко почивка от различни процедури на косата, лицето и маникюра, то щетите по стъпалата и петите е време да бъдат поправени. Напукани, сухи, загрубели, драскащи...


Добрият домашен ексфолиант (скраб) за крака например, може да доведе до същите резултати като някои от най-популярните маски и процедури за крака в скъпите козметични салони. Рецептите, които могат да се забъркат у дома са десетки, а ефекта от тях е поразителен.

 


Ето едно предложение, което си струва да опитаме.


На пръво място трябва стъпалата да се накиснат в смес от от 2 чаши ябълков оцет, 2 чаши топла вода и 1 супена лъжица сода за хляб. След това е нужно да забъркаме и домашния енергезиращ скраб за крака с розмарин и мента. Съставките му са 1 супена лъжица слънчогледово масло, 1/2 чаша груба морска сол, 3 капки етерично масло от розмарин и 3 капки етерично масло от мента.


След като подготвим всички смеси и стъпки, накисваме краката за около 20 минути в ябълковата вода. След това пристъпваме към нанасянето на скраба, с помощта на ексфолираща ръкавица.


Нужно е да разтриваме и почистваме кожата на краката в продължение на 5 до 10 минути, докато отстраним напълно всичко мъртви кожни клетки, люспи и мазоли. На финала е нужно да изплакнем краката си с чиста вода и да завършим процедурата с ексфолиране с пемза. Така ще сме сигурни, че наистина всички слоеве мъртва кожа са премахнати.


Грижата за бебешки меките стъпала завършва с нанасянето на мазен крем за крака или балсам и хидратиращо масло. То ще помогне за хидратирането на кожата и ще „запечат“ нужната влага (чудесен вариант са кокосовото масло или маслото от жожоба).


За най-добри резултати е препоръчително да обуем и плътни памучни чорапи в продължение на 20 минути, докато маслата се абсорбират в кожата. Резултатът е гладка, мека и хидратирана кожа на стъпалата. Все едно току що излизаме от салона за красота.