Бананите са плодове, които могат да допринесат за красотата на кожата и косата, тъй като съдържат сложни въглехидрати, аминокиселини, минерали, витамини и феноли, които имат силни антиоксидантни и антимикробни свойства.


Те хидратират кожата благодарение на витамин А, който възстановява влагата в дълбочина. Бананите намаляват бръчките и фините линии. За целта те може да се нанасят директно върху кожата на лицето, под формата на пюре, за около 20 минути. След това кожата се измива с хладка вода.

 


Това предимство на бананите е чудесно за облекчаване на сухата кожа по петите. Процедурата е същата, както и при лицето, а резултатът е мека и гладка кожа на краката.


Банановите кори могат да се използват и за намаляване на подпухналите очи. В проучване от 2012 г. се открива, че екстрактите от банановата кора имат противовъзпалителни свойства. Поставянето на кората от банан върху клепачите за около 15 минути допринася за освежен вид на лицето.

 

Бананите имат противовъзпалителни свойства, които намаляват появата на акне и зачервявания. Те могат да помогнат и за избледняване на белезите от акне, както и да подпомогнат лечението на псориазис. С вътрешността на банановата кора може да се разтрият засегнатите области в продължение на няколко минути. След това е необходимо изплакване, а методът може да се прилага по няколко пъти на ден.


Бананите осигуряват и редица ползи върху косата. Според изследвания антиоксидантите в плодовете укрепват косата и я правят силна и здрава. Те овлажняват косата и предотвратяват разделянето на краищата. Бананите правят косъма мек заради съдържанието им на калий, естествени масла, въглехидрати и витамини. Благодарение на съставките в плода, тънката коса бива успешно сгъстена.

 

Съставките още допринасят за еластичността ѝ. Бананите също подобряват блясъка в косата. Освен това те предотвратяват и контролират пърхота.

 

Подобно на маските за кожа, маските за коса се правят за около 20-30 минути, но към тях може да се добавят и други продукти за още по-добри резултати. Маските с банан хидратират скалпа, стимулират растежа на косата и я правят копринено мека. Освен това те са подходящи за предотвратяване на косопада.