Грижата за устните през зимата не трябва да бъде подценявана. Студеният вятър и по-ниските температури навън оказват отрицателно влияние върху кожата. Тя става, суха, груба и напукана. Инстинктивно ближем устните си, за да ги овлажним, но по този начин те стават по-болезнени и уязвими на външните влияния. 

 

Ако искаме да имаме здрави, меки и достатъчно хидратирани устни, е добре да помислим за подходящ балсам. Този с глицерин е идеално решение на проблема. Съставката има свойството да улавя влагата от сухия въздух и да я задържа в кожата. Това спомага за по-добрата хидратация на устните. Глицеринът е безцветен, прозрачен и без миризма. Има сладък вкус заради натрупването на хидроксилни групи в молекулата на съединението. Прибавен към смеси като балсами и кремове за лице, той ги прави по-бавно съхнещи. Кои са основните ползи на балсама за устни с глицерин?

 

Той е полезен и не се смята за токсично вещество, ако е произведен от естествени мазнини и масла. Едно от най-големите му предимства е, че има силни абсорбиращи свойства, които подобряват хидратацията на устните, затова е най-използваната съставка при балсами за устни. 


Глицеринът запълва микроскопичните пори в сухата кожа и ѝ придава мекота и гладкост. Освен това той предпазва най-горния слой на устните от вредното влияние на студа и вятъра. Има важна роля за клетъчното съзряване, затова може да се маже върху разранени устни.

 

Балсамът с глицерин има и ексфолиращо действие. Той спомага за премахване на мъртвата кожа и възстановяване на напуканите и болезнени устни. 

 

Как да изберем най-добрия балсам?

 

NEWS_MORE_BOX

Цената не е единственото нещо, по което ще се ориентираме кой балсам с глицерин е най-добър за устните ни. Добре е продуктът, който ще използваме, да спада към гамата на био козметиката, защото тогава глицеринът е получен от биологично отгледани растения. В противен случай, произведен най-вече от нефтени продукти, той има и своите вреди върху кожата. Хубаво е в състава на балсама да има различни етерични масла и други био продукти. 

 

Съхранението на балсама трябва да бъде на сухо, хладно и тъмно място.  Ако го държим на пряка слънчева светлина и при по-висока температура, той губи полезните си свойства.