Докато маслото от авокадо е по-известно с ползите си в кулинарията, то може да допринесе за грижата на кожата, поради което е основна съставка в много видове кремове и лосиони.


Авокадото е богато на витамин С и витамин Е, а те са необходими за поддържането на здрава кожа. Те са и антиоксиданти, които предотвратяват движението на свободните радикали, състаряващи кожата. Авокадото съдържа и други антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които поддържат кожата млада и стегната. Затова включването на авокадо в диетата или чрез локалното му нанасяне като маска за лице, помага на кожата да си набави основни мастни киселини като омега-3 и същевременно да бъде мека и еластична.

 


Липсата на течности може да остави кожата дехидратирана. Авокадото притежава богатство и от други антиоксиданти като В-каротин, лецитин и линолова киселина, които помагат на кожата да се хидратира в дълбочина. Освен това маслото от авокадо съдържа калий, лецитин и много други хранителни вещества, които не само че овлажняват кожата, но и я подхранват. Най-външният слой на кожата, епидермисът, лесно абсорбира тези хранителни вещества. Благодарение на това се стимулира регенерацията на нови кожни клетки. Антиоксидантите и минералите, присъстващи в авокадото, също премахват мъртвите кожни клетки и отпушват порите.


Лауриновата киселина в плода има противовъзпалителни и антимикробни свойства, което допринася за бързото справяне с акнето. Нанасянето му върху кожата премахва пъпките, без да омазнява допълнително. Антиоксидантите в плода могат да бъдат от полза и при кожни състояния като екзема и псориазис. Маслото от авокадо има също противовъзпалителен ефект, което помага за намаляване на възпаленията и зачервяванията по кожата.


То действа ефикасно и когато се нанесе върху рани, тъй като подпомага тяхното заздравяване, но и намалява възпалителните процеси по време на лечебния процес.


Маслото от авокадо е чудесен натурален продукт за директно нанасяне върху кожата. Все пак, по-бързи резултати ще настъпят, ако се хапва и самият плод. В допълнение, освен за кожата, авокадото е полезно за цялостното здраве. Консумацията му е свързана с намаляване на риска от артрит и подобряване на сърдечносъдовото здраве. Благодарение на него също се понижава кръвното налягане.