Атопичен дерматит е заболяване, познато на мнозина. Това състояние може да се появи както при мъже и жени, така и при деца. Вече има достатъчно медицинска козметика във всяка аптека на различни цени, например Биотрейд, която да използвате като средство срещу този тип проблеми. Нека разгледаме това състояние и различните ползи от неговото лечение малко по-отблизо.


Какво е атопичен дерматит?

Атопичен дерматит е хронично имунно възпаление на кожата, причинено от наследствени фактори и алергии (храна, астма, ринит). Заболяването е по-често срещано при децата и по-рядко при възрастните, но е сигурен сигнал за вътрешни нарушения в имунната система. При диагностициране на атопичен дерматит, на първо място, лечението трябва да бъде изчерпателно и да допринесе за нормализирането на общите функции на имунната система. В тази връзка, ключова роля в лечението на атопичен дерматит играят имуностимулаторите.


 

Какви симптоми се проявяват?

Симптомите на заболяването са лесно разпознаваеми. Ето и малко информация по темата, за да можете по-лесно да разпознаете проблема и да започнете неговото лечение. Ето ги и най-основните:

  • Екземи по кожата – най-често тези екземи при децата се появяват по лице, ръце и колене. При по-големите се среща и по гръб, корем и слабини;
  • Силен сърбеж – най-неприятната част е силният сърбеж. Той може да повлияе на качеството на съня, като също така е причина за нежелан стрес на организма. 

При половината от пациентите първите признаци на атопичен дерматит се появяват още през първата година от живота. От тях 75% от първите симптоми могат да бъдат открити на възраст от 2 до 6 месеца. По-редки са случаите, когато пациентите са диагностицирани с това състояние в периода от една до 5 години от живота. Най-редкият случай е появата на клинична картина в 30-годишната възраст или дори в 50-годишната. 

Според статистиката този проблем се среща по-често при мъжете. Сърбежът се засилва повече вечер, като е възможно да причини подуване на кожата. Периодът на обостряне на заболяването се характеризира с факта, че папулите и червените петна се появяват главно в кожните гънки, зад ушите, на повърхността на лакътя или коленните стави. Кожата става суха и започва да се лющи. Повишена пигментация около очите, допълнителни съединители на долния клепач, както и различен цвят на кожата характеризират атопичен дерматит.


Какво лечение можете да прилагате?

Атопичният дерматит изисква полагане на различна грижа за вашата кожа. Има редица продукти, така наречените емолиенти, които чрез хидратация ще успокоят част от неприятните симптоми. 

 

Никога не се подлагайте на самолечение и винаги се съветвайте със специалист, преди да предприемете каквито и да било действия срещу заболяването. Добре е също така да ползвате дрехи, които да не дразнят допълнително мястото. Хипоалергенната диета също е една от мерките, които трябва да бъдат предприети в борбата. 

 

Важно е също така са се приемат антихистамини, които да елиминират или поне да успокоят сърбежа. Не лош съвет е и да приемате детоксикиращи организма медикаменти, които ще помогнат по-бързо да изхвърлите алергена, които подпомага развитието на заболяването. Използвайте лекарства, които имат противовъзпалителен ефект и също така антибактериални средства. За сърбежа можете да използвате успокоителни. 

 

Каквото и да решите да предприемете, винаги се допитвайте до вашия лекуващ лекар! И не забравяйте, че това е хронично заболяване, което изисква доста дълго лечение дори ако няма обостряне на симптоматиката.

 

Биотрейд