Аргановото масло намира широко приложение като част от грижата за кожата, тъй като допринася за нейното укрепване. То има ценни свойства за защита на ноктите и косата. Аргановото масло е често използвано средство за ефективно овлажняване и хидратиране на кожата в дълбочина. То може да се нанася ежедневно върху кожата с цел осигуряване на необходимата хидратация. Тези полезни свойства се дължат на високото съдържание на витамин Е, който е мастно разтворим антиоксидант, подобряващ задържането на влагата в кожата.

 

Аргановото масло има множество ползи за здравето на кожата, тъй като има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. То помага за облекчаване на симптомите при различни възпалителни заболявания, каквито са псориазисът и розацеята. Хормоналното акне се дължи на прекомерно натрупване на себум поради нарушения в хормоналния баланс. Аргановото масло има действие, насочено срещу отлагането на себум и ефективно намалява неговото количество по повърхността на кожата. Това допринася за лечение на различните видове акне, придава на кожата мекота и успокоява дразненето. В тези случаи се препоръчва да се нанася директно върху кожата поне два пъти на ден. Резултатите стават видими след редовно нанасяне в рамките на 4 седмици.


 

Атопичният дерматит е често срещано заболяване, което се характеризира със сърбеж, дразнене и зачервяване на кожата. Съдържанието на витамин Е в маслото от арган му придава противовъзпалителни свойства, което облекчава раздразнената кожа. Антиоксидантите в аргановото масло имат ключово значение за ускоряване на заздравяването на раните и справянето с белезите. Това масло има ценно приложение за лечение на инфекции на кожата. То притежава антибактериално и противогъбично действие.

 

По този начин укрепва кожата и я защитава от инфекции. Антиоксидантните свойства на аргановото масло допринасят за защита на кожата от действието на свободните радикали и оксидативния стрес, който се предизвиква от слънчевите лъчи. Това осигурява превенция на слънчевото изгаряне и повишеното натрупване на пигменти по кожата – хиперпигментация, която се характеризира с появата на тъмни петна по кожата. В дългосрочен план това осигурява защита срещу развитието на рак на кожата, включително и меланом. Аргановото масло е ефективно и срещу стрии, както и за превенцията им в ранните етапи на поява. Препоръчва се да се нанася поне два пъти на ден в засегнатата зона веднага след тяхната поява.