Целулитът в женското тяло се образува под въздействието на женския полов хормон естроген. Колкото повече естроген се синтезира от организма на жената, толкова повече тя е предразположена към образуване и натрупване на мастни депа.

 


Натрупването на мастни депа зависи и от фактори като полово съзряване и бременност, които водят до силно изразяване на проблема, заради хормоналното пренастройване на организма в тези периоди. Менопаузата също се отразява на процеса на складиране на излишни мазнини, макар и външно да има по-различна изява – в този период се наблюдава натрупване на мазнини в областта на талията и корема, за сметка на горната част на бедрата и ханша, където е възможно дори да се получи редуцирането им.

 


Естрогените създават благориятна среда за образуването и развититето на мастни тъкани и са фактор за задържането на течности в организма, което и води до натрупването на целулит.

 Основна функция на естрогена е да поддържа природната функция на женския организъм да дава живот. Естрогените са необходими, за да се осъществи успешно зачеване и износване на плода, както и изхранване на кърмачето. 

 


В съвремието обаче при човешкия организъм се наблюдава повишена продукция на някои хормони, към тях спада и естрогена при някои представителки на нежния пол. Това от своя страна определя предразположеността към задържане на течности в организма.
 Целулитът не е само естетически проблем. Мастните депа се превръщат в зони за складиране на токсини. Организмът образно казано "изтлъсква" част от токсините и други продукти на обмяната на вещества в тези "незначителни" зони, които са далеч от функционални органи.


Продължение на темата