На всеки от нас му се е случвало да се изпоти под мишниците. При някои хора това се случва по-често, отколкото при останалите. Причината са различни фактори като топлото време и физическа активност, стрес, нервност, хормонален дисбаланс, нарушена функция на щитовидната жлеза, захарне диабет, наследствена обременост и други. Някои видове храна също могат да предизвикат потене. 
 
Всеки от нас се поти и по този начин организмът му се охлажда. Доказано е, че човек отделя между 0.1 л и 1 л. пот на ден. Но при някои хора това количество надвишава допустимата норма и те се нуждаят от различни козметични средства, за да избегнат неприятната миризма и неудоството пред околните. 
 
Антиперспирантите са един от ефективните начини в борбата с неприятното потене. Подобно на дезодорантите, техните съставки оказват влияние на потните жлези. 
 
Повечето антиперспиранти съдържат алуминиев хлорхидрат (ACH) или алуминиев хлорид (AC). Първият вид алуминиеви соли въздействат върху екринните и апокринни потни жлези и понякога запушват каналчетата. Така количеството на потта значително намалява, миризмата също. Комплексите на вторите могат да проникнат още по-дълбоко в потните канали и те да останат затворени за по-дълго време. 
NEWS_MORE_BOX
 
Въпреки че ни помагат да се преборим с потенето, антиперспирантите не трябва да се ползват всеки ден, защото алуминиевите съставки в тях могат да раздразнят кожата и доведат до други здравословни проблеми. Смята се, че алуминият се натрупва в организма и уврежда нервната система. Затова при покупката на различна козметика трябва да внимаваме за съставки като алуминиев хлорид, алуминиеви хлорохидрати и алуминиев хлорхидрек. 
 
Ако дезодорантите и антиперспирантите не ни помагат в борбата с изпотяването, то тогава най-вероятно става въпрос за хиперхидроза, при която се наблюдава свръх потене под мишниците, по лицето, краката и други части на тялото. В този случай има различни дерматологични начини, които действат по-добре.