Внимателен анализ на свойствата на антибактериалните сапуни показва, че те не само не предпазват по-добре от инфекции, в сравнение с обикновените, но дори могат да се намесят в действието на антимикробно средство и да опорочат лечението с него. Последното се дължи на съставката в повечето подобни сапуни - триклозан, която може да доведе до разистентност към амоксицилин например, казват специалистката Алисън Айело от Мичиганския университет, чийто екип се занимава със случая.
Е.coli. в лабораторни условия е показала резистентност към триклозан. Т.е използвани от обществото, антибактериалните сапуни нямат очаквания ефект и никакво предимство пред обикновените такива.
Споменатата съставка се използва за дезинфекции в болници и здравни заведения, но в по-големи концентрации, за да има ефективност. тя действа в метаболитен път на бактериите, отговорен за запазването на клетъчната стена. Тoва място обаче може и да мутира, което означава резистентност.
Заключението на анализа е, че се налага по-стриктен контрол относно ефективността и рационалността в използването на средства в борбата с инфекциите.