Един от основните компоненти на антибактериалните сапуни, пасти за зъби, козметика и дори дрехи и играчки е химичното вещество триклозан.


Проучванията направени от експерти, обаче показват, че козметичните антибактериални средства, в чийто състав влиза веществото, на само, че не са достатъчно ефикасни, но дори могат да доведат и да хормонални промени, които да причинят сериозни заболявания и изоставане в развитието.


Резултатите от изследванията, проведени от университета в Мичиган и показващи, че ефективността на козметичните препарати с триклозан не е по-голяма от тази на обикновения сапун, са публикувани в научното списание Clinical Infectious Diseases.


По време на експерименталното проучване с животни било установено, че проучваното вещество предизвиква хормонални изменения, които да доведат до сериозни заболявания и изоставане в развитието. Предполага се, че триклозанът може да доведе до резистентност на микроорганизмите към антибиотици, а това да се окаже рисков фактор за здравословното състояние на хората.


Ефективността на препаратите, съдържащи триклозан не е по-голяма от тази на обикновения сапун, но е с доказано вредно влияние в дългосрочен план. Това е и причината американската организация Food and Drug Administration да забрани използването на триклозан в козметични препарати за бебета и деца, както и в изделия, контактуващи с хранителни продукти и напитки. В редица европейски страни използването на триклозан е напълно или частично забранено.


В момента се провеждат допълнителни проучвания, които да докажат евентуалните здравословни рискове от използването на продукти съдържащи химикала.


Резултатите от проверките, извършвани от организацията за управление по контрол и качество на храните и медикаментите ще бъдат публикувани през есента на 2011 година.