В последните дни добре познатото и широко използвано в козметичната индустрия алое вера си спечели още по-голяма популярност. Сочното растение, което расте естествено в сух, тропически климат в Африка, Азия, Европа и някои части от САЩ, влезна в арсенала на личните предпазни средства срещу пандемията от COVID-19. Заедно с глицерина, алоето се оказа основна съставка на антибактериалните дефинфектанти, които всеки може да забърка сам вкъщи. Основен момент в рецептата, набираща все повече почитатели, е единствено алкохолът (спирта) в него, да бъде над 60%.

 

Защо точно алое вера?


Съществуват повече от 300 вида алое, но Aloe barbadensis (известен още като алое вера) от хиляди години е най-известният и ценен екземпляр в света на здравето и красотата заради лечебните си свойства. С годините гелът и сокът в алое верата се превърнаха в популярни натурални продукти, които се използват в подкрепа на лечението на кожни и храносмилателни проблеми.


Алоето е основна съставка в света на козметиката. Има го във всичко - от овлажнители и тоник за лице до шампоани, балсами и бяла козметика за защита на чувствителна кожа. Причината е, че растението е богато на антиоксиданти като и витамин А, витамин С и витамин Е и съдържа седем основни аминокиселини. Алое верата е известена и със своите противовъзпалителни свойства, въпреки че според някои критици са необходими повече изследвания в тази посока.


Редица проучвания сочат, че локалното приложение на гела от алое вера помага при лечението на лезии от акне, особено когато се комбинира с третиноинов крем. Друго проучване установи, че алоето има способността да забавя стареенето на кожата. Учените доказали, че третирането на кожата с алое вера в продължение на три месеца, значително подобрява състоянието на бръчките и еластичността на кожата, благодарение на увеличеното произвоство на колаген.


Ето защо алое верата е особено подходящо при често миене на ръцете, което изсушава кожата до лющене и неприятното напукване. Гелът му ще успокои възпалението от агресивното третиране с препарати, ще хидратира в дълбочина и при редовна употреба ще възстанови изтощената кожа на ръцете. Тайната на гела от алое вера е, че съдържа 99% вода и помага за интензивната хидратация и поддържането на нужната влажност в кожата.


И не на последно място алое верата притежава антибактериални качества и помага на кожата естествено да се възстанови.