Как да използваме алое вера?

Гелът, получен директно от листата на алое вера, се използва за нанасяне върху увредени участъци от кожата.

 


Може да се прилага по няколко пъти на ден.

 

Този гел се използва при изгаряния 1-ва и 2-ра степен, кожни инфекции и възпаления, генитален херпес, плосък лишей, псориазис.

 

В козметиката може да се употребява като серум преди нанасяне на дневен крем.

 

Сокът от алое вера се прилага на капсули, вечер преди лягане и при запек, който продължава само няколко дни.

 

Започва се с малки дози и впоследствие дозата се увеличава при необходимост.

 

Гелът, разреден с вода, се използва за облекчаване на стомашните спазми и за подпомагане на храносмилането.

 

Гелът от алое вера има регулиращо действие върху чернодробните функции, улеснява елиминирането на токсините от черния дроб и бъбреците и същевременно стимулира имунната защита.

 

Какви са ползите от алое вера?

 • Срещу слънчево изгаряне: при слънчево изгаряне от 1-ва или 2-ра степен, приложението на чисто алое вера е полезно за успокояване на изгарянето и ускоряване на заздравяването. Прилага се по няколко пъти на ден до облекчение.
 • Срещу акне: алое вера има лечебно, овлажняващо, противовъзпалително и регенериращо действие върху кожата, препоръчва се нанасянето върху почистено лице сутрин и/или вечер.
 • За суха коса: гелът от алое вера има укрепващо действие за косата. Ефективен е при възпаление на скалпа. Препоръчително е да се смесят 2 до 3 супени лъжици гел с 1 супена лъжица мед. След това да се нанесе на косата и да се остави за 1 до 3 часа преди измиване с шампоан.
 • Срещу зачервяване: гелът от алое вера има овлажняващо действие. Може да се прилага като маска на лицето, шията и деколтето, облекчава зачервяванията и хидратира. 
 • Срещу генитален херпес: гелът от алое вера може да бъде ефективен при облекчаване на лезии, причинени от херпес. Благодарение на своите лечебни и противовъзпалителни ефекти върху кожата и лигавиците, алое вера създава защитен филм и активира регенерацията на клетките. 
 • При псориазис: гелът от алое вера облекчава леките до умерени псориазисни лезии. 
 • Срещу плосък лишей: това автоимунно заболяване се проявява с лезии по кожата и лигавиците. Нанасянето на гел от алое вера върху наранените зони помага за намаляване на симптомите. Гелът от алое вера може да се използва като вода за уста 3 пъти на ден за облекчаване на лезиите в устата.

Какви са страничните ефекти?

 • Препоръчва се употребата на възможно най-чистия гел от алое вера.
 • За вътрешна употреба се препоръчват продуктите, предназначени за тази цел, важно е да не съдържат алоин, който води до нежелани слабителни ефекти.
 • Гелът трябва да се съхранява при ниска температура и да не се нагрява.
 • Излагането на слънце не се препоръчва след нанасяне на гел от алое вера поради неговия фотосенсибилизиращ ефект.
 • Консумацията на сок от алое вера също води до странични ефекти: дискомфорт, повръщане, диария.

Какви са противопоказанията?

Вътрешната употреба на гел и сок от алое вера е противопоказана при бременни или кърмещи жени, както и при деца.

 

Не се препоръчва консумацията на гел и сок от алое вера при коремна болка с неизвестен произход, чревна непроходимост и остро чревно възпаление.

 

Алое вера не се препоръчва при бъбречни заболявания.

 

Пациентите, които са на слабително или диуретично лечение, също трябва да избягват взаимодействията на лекарствата със сока от алое вера.

 

Референции:

https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-sante-du-quotidien/2589807-aloe-vera-bienfaits-danger-effet-indesirable-contre-indications-peau-utilisation-visage/