Популярността на алое вера не е от вчера. Растението трупа почитатели от хилядолетия заради невероятните си терапевтични способности. Знаете ли, че преди повече от 2000 години алоето е било наричано от гръцките учени „универсалната панацея“ и „растението на безсмъртието“ от египтяните?


Днес можем да говорим дълго за ползите за красотата на алое вера, благодарение на изобилието му от антиоксиданти, ензими и витамини А и С. Всъщност, името алое вера идва от арабската дума Alloeh (блестящо горчиво вещество) и историята му на употреба за лекарствени цели датира от древен Египет. 


Важно е обаче да се отбележи, че естественото не означава автоматично безопасно. Преди да открием вълшебните свойства на алоето е добре да направим тест на кожата за свръхчувствителност, в продължение на 1-2 дни. И ако всичко е наред е време да вдигнем завесата. Растението има безброй приложения - от лечението на досадни пъпки, като средство за премахване на грим, до премахване на торбичките под очите. И още.


 

Увлажнител за лице

Водно-гъстите листа, комбинирани със специфични растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, правят алое вера ефективен овлажнител за лице. Това обяснява защо откриваме в списъка на съставките за много „успокояващи“ и „хидратиращи“ кремове за лице. Леката консистенция и лечебните свойства също го правят идеален за кожата през летните дни.

 

Лечение на акне

Алое вера може да помогне при лечение на акне, но то действа най-добре при повърхностно акне, а не при кистозно акне или по-дълбок проблем. Така че, ако имаме някакви досадни пъпчици, можем да опитаме да ги овладеем с помощта на алое вера.

 

Премахване на грим

Алое вера може да бъде алтернатива на средствата за отстраняване на грим на маслена основа. Кожата на лицето ни, особено около очите, се счита за една от най-деликатните части на цялото ни тяло, а поради своята влажност, алое вера е в състояние лесно и нежно да премахне грима.

 

Помощ за кърмене

Вълшебното растение помага на жените по време на кърмене, за да успокои раздразнените зърна. Известно е, че алое вера дълбоко успокоява кожата, а продуктите, в които той е основна съставка помагат за заздравяване на зърната, когато те са твърде чувствителни дори при докосване. 

 

За увредената кожа

Кожните състояния като псориазис и екзема обикновено са причинени от дефекти във влажната бариера на кожата и/или предизвикани от вътрешни инфекции като стрептокок, студено време и наранявания на кожата. Като се имат предвид хидратантните възможности на алоето, то може да бъде полезно при лечението на тези състояния. 

 

След епилация и бръснене

Алое вера често се използва и за подпомагане и успокояване на кожата при слънчево изгаряне и други видове изгаряния. В този смисъл може да бъде много полезно за зачервяванията, които остават след бръснене или кола маска. Алое вера може да осигури временно облекчение - особено около зоната на бикините, където тя е особено чувствителна.

 

Под очите

Със способността на алое вера да намалява възпалението и мощните му антиоксидантни свойства, съставката може да бъде чудесна и за премахване на подпухването в областта на очите. Нужно е да нанесем нежно гела под очите, за да подобрим циркулацията. Бонус е ако държим гела в хладилника – така получаваме и охлаждащ ефект.