Алое вера е естествено антибактериално средство, което може да се приложи директно върху кожата, да убие бактериите, причиняващи акне и да помогне за намаляване на свързаното с него зачервяване. Алое вера притежава и противовъзпалителни свойства.

 

Алоето съдържа химикал, наречен антрахинон, който намалява белезите и помага на кожните клетки да се регенерират. Антрахинонът е една от ключовите съставки в алоето, което може да възстанови кожата от несъвършенства. Чрез намаляване на пигментацията на кожата, алое вера ефективно заличава и акнето. 


 

Другата важна съставка на алое вера е съединението, наречено сапонин. Това е един от най-мощните компоненти в алоето за борбата с акнето. То убива вирусите и бактериите по кожата, които са честа причина за акне. Съединението също помага за отпушване на порите на кожата, тъй като запушването им са друга причина за поява на акне. В допълнение се намаляват както белите, така и черните точки по носа, брадичката и челото. 

 

Когато се прилага алое вера върху кожата, това води до свиване на порите, а това помага за предпазване от всякакви примеси като натрупана мръсотия по кожата. Благодарение на затварянето на порите, по-малко микроби могат да влязат в кожата и да причинят появата на пъпки. Поставянето на алое вера върху червена, подута пъпка може да помогне за намаляване на болката.

 

Алоето също притежава ефекта да заздравя раните по-бързо, така че може да помогне за заличаване на рани по лицето, причинени от акне. Когато акнето причинява сухота и раздразнения, алое вера може да бъде особено полезно.

 

Има много начини за използване на алое вера за изчистване от  акне. Многократното използване на този натурален продукт в чист вид помага за изчистването дори на кожа, страдаща от хронично акне. То може да се нанася и в комбинация с мед, канела, кокосово масло, захар като скраб, лимон, ябълков оцет или масло от чаено дърво, които допълнително да допринесат за бързото изчистване на пъпките и заличаването на неприятното акне.