Алфа хидрокси киселините са група растителни и животински продукти, използвани широко в козметиката. Тe участват в състава на ежедневни продукти против стареене, като серуми, тонери и кремове, както и различни препарати за химически пилинг.

 

Съществуват седeм вида алфа хидрокси киселина:


  • Лимонена киселина (от цитрусови плодове);
  • Гликолова киселина (от захарна тръстика);
  • Хидроксикапронова киселина (от пчелно млечице);
  • Хидроксикаприлова киселина (от животни);
  • Млечна киселина (от лактоза или други въглехидрати);
  • Ябълчена киселина (от плодове);
  • Винена киселина (от грозде).

 

Изследванията за употребата и ефикасността на алфа хидрокси киселината са много. Алфа хидрокси киселината снабдява цитрусовите плодове с витамин С, който е силен антиоксидант. Едно от най-големите й приложения е като ексфолиращо средство. Тя насърчава производството на колаген и кръвния поток в кожата, помага при белези и възрастови петна, предотвратява акне.

 

От всички налични киселини, гликоловите и млечните са най-обещаващи и добре проучени. За тях се смята, че почти не предизвикват дразнене на кожата. 

 

Гликоловата киселина има способността да прониква в кожата и да хидратира добре външните й слоеве. Много химически пилинги и други продукти за грижа за косата съдържат между 10 и 20% гликолова киселина. Тя помага при акне, хиперкератоза, хиперпигментация, бръчки и други несъвършенства. 

 

Млечната киселина, която се получава като страничен продукт на анаеробното дишане, също много добре хидратира. Тя се среща от 30 до 50% в продуктите. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Както стана ясно, лимонената киселина се извлича от цитрусови плодове. Намира приложение в почистващи продукти, хранителни добавки, козметика и лекарства. В кремове, лосиони за тяло и други хидратиращи продукти, тя играе ролята на консервант. 

 

Бадемовата киселина има противовъзпалителни и антибактериални свойства, подобно на другите от нейното голямо семейство. Помага при розацея, акне и инфекции на пикочните пътища. Често се комбинира с ябълчената киселина при някои видове козметика. 

 

Ябълчената киселина се получава от ябълки и други плодове, които трябва да са неузрели. Тя филтрира токсините, прави кожата по-здрава, стегната и гладка. Също както ябълчената, винената киселина придава кисел вкус на храните, но намира приложение и в кожметиката.