Кой не употребява парфюми? Всеки има любими аромат и марка. Някои жени и мъже използват дезодорант, отделно си слагат тоалетна вода или парфюм. Но различните им съставки могат да раздразнят кожата, а понякога да доведат и до по-сериозни проблеми. 

 

Проучване на университета в Синсинати показва, че един на трима души има здравословен проблем, предизвикан от употребяване на изкуствени аромати, а един на 20 души е алергичен към тези съставки. Ако имаме събреж по кожата, астма, алергия, силно главоболие или замаяност, дори понижено либидо, то тогава трябва да потърсим дали причината не е в някой от ароматите в козметиката (или мокри кърпички, препарати за почистване). 


 

Чувствителността към изкуствени аромати може да се развие във всяка възраст, твърди Нийл Као, алерголог и имунолог от Грийнвил, Южна Каролина. Той пояснява, че някои аромати са много по-силни и концентрирани в сравнение с тези в природата. Затова на организма му е много трудно да разпознае техните молекули и му е по-лесно да ги игнорира.

 

Съществува така наречената контактна алергия – към парфюми, тоалетни води и друга козметика с по-тежки съставки, която при досег с кожата отключва заболявания като дерматит и екзема. Кожата сърби, зачервява се и се напуква под въздействието на конкретни молекули.  Но понякога реакцията не се появява веднага. Първоначално тялото не реагира при сблъсъка му със силната миризма. То само я запомня и проблемът се появява едва след като използваме отново същия аромат. Този „отговор“ на организма е различен при всеки един. Ако имаме проблеми при използването на конкретен изкуствен аромат, те ще се задълбочат, ако не го сменим с друг. Лекарите съветват хората с подобни оплаквания да използват естествени продукти без допълнителни аромати, дори козметика за бебета и деца, която е по-щадяща за кожата. 

 

При алергиите организмът има повишена чувствителност към вещества от околната среда, които се наричат алергени. Най-често това са полени от дървета и растенията, някои видове храни, докато свръхчувствителността на тялото към някои аромати е по-скоро на химична основа. Просто парфюмерийната индустрия се развива и в състава на все повече продукти влизат синтетични частици. Те могат да възпалят горните дихателни пътища до такава степен, че да създадат проблеми и на хората, които не са алергични. От друга страна някои ароматизиранби продукти като салфетки, мокри кърпички, могат да понижат Ph-то в тялото. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Има редица тестове за алергии, но понякога дори те трудно могат да открият какво точно предизвиква зачервяването, сърбежа или мигрената ни. Алерголозите съветват да се самонаблюдаваме обстойно за няколко дни и да преценим какво от тоалетните ни принадлежности може да ни вреди. Глицерин, сулфати и формалдехид са съставките в козметиката, които най-често водят до подобни алергии. На първо време може да изчистим прахта вкъщи и да проверим дали в препарата за под или в този за плочките в банята няма някоя съставка, към, която кожата да реагира отрицателно. Може един ден да си сложим тоалетна вода и наблюдаваме дали ще ни заболи глава, на другия да използваме парфюм и да следим променя ли се кожата... Ако си водим бележки, сами ще стигнем до дразнителя.

 

Едно е ясно- при появата на проблеми е добре да ползваме козметика с натурални съставки.