Ботулиновият токсин, или познат още като ботокс, който се синтезира от бактериите Clostridium Botulinum, има благоприятен ефект при третиране на хиперхидроза, показват изследвания. Състоянието е характерно със симптоми на обилно изпотяване, предимно в областта на подмишниците, стъпалата и дланите.

 


 

Потенето е основен начин, по който тялото губи топлина. Хората с хиперхидроза обаче произвеждат пот в количества, по-големи от необходимите за контрол на температурата им. Смята се, че около 0,5% от населението, или около един на всеки 200 души има някаква форма на хиперхидроза.

 

 

Срещат се два основни типа хиперхидроза. По-разпространеният вид е фокална хиперхидроза, при която се наблюдава прекомерно потене в областта на подмишниците (аксиларна хиперхидроза), ръцете, краката или лицето. Общата хиперхидроза е по-рядко срещана. Тя засяга цялото тяло и обикновено е причинена от друго заболяване, като инфекция, диабет или хипертиреоидизъм. Когато заболяването се лекува, обикновено симптомите на прекомерно изпотяване намаляват.

 

 

Ботокс терапията помага при лечение на аксиларна хиперхидроза. В кожата се инжектират малки дози ботокс, блокиращи действието на нервите, които „захранват“ екринните потни жлези. Това пречи на жлезите да произвеждат пот. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Процедурата отнема около 30 минути. Методът е сравнително безболезнен, тъй като ботоксът се инжектира с изключително тънка игла.

 

 

След процедурата може да се забележи зачервяване и подуване в областта на подмишниците, но това обикновено отзвучава в рамките на няколко часа. Не е нормално след терапията да се усеща болка. Положителни резултати обикновено се отчитат между 10-14 дни след лечението.

 

 

Различните хора получават различен отговор от терапията, но проучване показва, че симптомите на прекомерно изпотяване намаляват при 95% от използвалите този метод.

 

 

Ефектът от процедурата обикновено трае между 4 и 7 месеца, но при някои хора може да продължи и до 12 месеца или повече.