Миенето на косата трябва да бъде неповече от 2 пъти седмично. Защо? Защото, ако косата е повредена или суха, честото измиване може да доведе до още по-голямо изсушаване на косата, а ако тя е мазна, то измиването на всеки два дни и дори повече, може да причини още по-голямо омазняване

 

Причината е, че честото измиване премахва голяма част от естествените масла на скалпа, които са необходими за хидратирането и подхранването на косата. Поради това се счита, че естественият себум е дори по-полезен от външно добавените масла за коса.


 

Измиването също зависи от текстурата на косата. Колкото по-плътна е тя и колкото по-малко естествен себум се произвежда, толкова по-малко тя трябва да бъде измивана. Това е така, защото къдравата коса забавя разпространението на себума, поради което е препоръчително по-рядко да се измива, а при фината и права коса е точно обратното.

 

Друг фактор, от който зависи колко често косата трябва да се измива, е третирането ѝ. Ако косата е често обработвана или третирана с топлинна обработка, включително маша, преса, сешоар и т.н., тя трябва да се измива по-рядко. Причината е, че обработването на косата с топлинни уреди я изсушава изключително много, а в допълнение, прекалено честото ѝ измиване ще доведе до още по-голяма дехидратация. В резултат тя ще се накъса, а дори е възможно наличието на обилен косопад.

 

Друга много важна стъпка е използването на правилния продукт за коса. Повечето от шампоаните съдържат сулфати, които изсушават косъма. Затова трябва да се търсят такива, които осигуряват максимална хидратация и подхранване и които имат по-лека формула, така че да не утежняват косъма допълнително.

 

Може да се обобщи, че измиването на коса трябва да е максимално 2 пъти в седмицата, а при възможност дори и по-малко. Тук важи златното правило, а именно, че прекаленото измиване на косата може да доведе до повече вреди, отколкото ползи.