В дните на физическа дистанция и карантина, наложена заради COVID-19, проблемите с акнето зачестиха. Защо е така? Кожата е най-големият орган на човека и тя винаги реагира на всякакви промени в нашия живот: от промени в настроението до промяна на навиците.


И ако една от поредните сутрини, затворени у дома, се събудим с пъпки от акне, то значи не правим нещо както трябва. Какви може да са причините?

 


Лошо хранене

Когато останем вкъщи дълго време, храната се превръща в едно от най-добрите забавления. Важно е обаче да анализираме храненето си през последните две, три седмици и ако в дневното меню преобладават пържени, сладки или твърде солени храни, това най-вероятно е причината за появилото се акне.


Променете диетата, съветват диетолозите. Изключете брашното, пърженото, безалкохолните и бързата храна. Добавете още зеленчуци и месо. Грешка е, ако се наблегне на плодовете по време на терапията на акне, защото те съдържат фруктоза, същата захар, която точно в този момент ще навреди повече.

 

Млечни продукти

Доказано е, че млечните продукти провокират акне. Според много експерти проблемът е в непоносимостта към лактоза, която много хора имат. Стомахът не може да усвоява лактозата и дразни стомаха, което пък влияе неблагоприятно върху качеството на кожата.


Кравето мляко съдържа определени хормони, които при поглъщане повишават нивата на тестостерон. Последният провокира силна секреция на себум, запушва порите и образува комедони. Важно е в този момент да се ограничат любимите крема сирена, млека или сухи млечни храни, които вървят ръка за ръка с вечерната чаша вино. Поне за две седмици ограничаването на млечни продукти е добра идея.

 

Стрес

По време на епидемията с COVID-19 мнозина изпитват стрес, а той е поредният провокатор на кожните проблеми. По време на стрес кортизолът се повишава в тялото, което също причинява акне.


Хубаво би било да се опитаме да прогоним лошите мисли и да се заемем с нещо полезно и наистина интересно. Всички трудности са временни, а красивата кожа е завинаги. Спорт или танци – всички те повишават хормона на радостта, серотонина и понижават вредния кортизол.

 

Занемарени навици


COVID-19 промени изцяло ежедневието, в това чикро и рутината на личните грижи. Ако по-рано станавахме в 7 сутринта, миехме си лицето, нанасяхме тоник и крем, може би сега всичко е различно. И кожата протестира. Въпреки кризата е важно да запазим обичайната програма за красота и да останем красиви и добре поддържани дори в карантина.

 

Goodhouse.ru