Причината за акнето е свръхпроизводството на себум, провокирано най-често от хормонален дисбаланс. Мастният филм върху кожата е необходим, за да я защитава от външни фактори и я запазва хидратирана, но когато той стане свръхобилен се получава ефект на запушване на порите. Излишният себум е магнит за мръсотията. Наслагването на замърсяващи частици допринася за развитието на условно патогенни и патогенни бактерии и за възникването на възпалителни процеси в кожата. Неприятното е, че акнето има и дългосрочни ефекти – неговите белези остават дори години след излекуването му.

 

Борбата с акнето обикновено е свързана с няколко масови грешки. Това са използване на твърде агресивни средства, за измиване на лицето или терапия с цел минимизиране на омазняването, които изсушават и увреждат кожата. Почистването на кожата изисква специални умения и дезинфекция, за да се предотврати възпалението и на без това страдащата кожа, което рядко се изпълнява. И третата е, че обикновено се използват твърде много различни средства, без да се действа методично и достатъчно време, което не само че не облекчава състоянието, а връща още неприятен ефект, подобно на йо-йо от неправилните диети.


 

При модерното лечение на акнето се търси справяне с бактериалната активност успоредно с обновяването на клетките чрез щадящ пилинг. Тези действия трябва да се съпровождат с овлажняване и успокояване на травмирания от акнето епидермис. В резултат кожата трябва да остане омекотена, изчистена, гладка.

 

Отличителната характеристика на продуктите, които лекуват акнето, е да повлияват основният причинител на акнето. Това са специфични бактериални щамове, например Propionibacterium acnes. 

 

Добре е формулата да съчетава както иновативни, така и традиционни доказали се с времето съставки, които лекуват и възстановяват кожата. Една от познатите съставки е салициловата киселина, която размеква роговия слой и улеснява ексфолирането. Така тя отпушва порите и позволява на лекарствените съставки да проникнат в дълбочина. За целта производителят може да вложи определени иновативни пептиди, билкови извлеци, които да се справят с инфекцията и възпалението.


Известни овлажнители на кожата са медът и трехалозата. Други екстракти, като от оризовите трици, могат да се използват за омекотяване и заглаждане на кожата. 

 

Продуктите за терапия на акнето трябва да са внимателно подбрани според нуждите ѝ. Те могат да са предназначени за монотерапия, да се приложат в комбинация с други лечебни средства или да се прилагат с поддъжаща получен резултат цел - зависи в какво състоние е кожата и на какъв етап е нейното лечение. 

 

Има продукти, които са подходящи само за тийнейджъри, други обхващат всички възрастови групи.

 

При някои, освен лицето, акнето поразява шията, раменете, гърба. Терапията като минимум изисква поне 3-6 месеца всекидневно приложение по няколко пъти на ден. Грижата за кожата при склоност към акне се налага да се превърна в рутина – какво пък чистотата и красотата ѝ си заслужават усилията.

 

За предпочитане са продуктите на производители специализирана козметика и ползването на такива от една серия за различна грижа – измиваща емулсия, гел, крем и др., отколкото смесването на продукти от различни брандове.

 

Подходящи продукти при акне можете да намерите в аптека Puls.bg