Появата на акне е типична не само за лицето или гърба. Пъпките могат да „изникнат“ и в областта на седалището. Този проблем, освен че е неестетичен, може да причини и дискомфорт. 
 
Специалистите дерматолози обясняват, че появата на пъпки в тази част на тялото обикновено се дължи на фоликулит – възпаление на космените фоликули. Възможно е също така да е вследствие на врастнали косми и триене на кожата.
 
Хората, които водят заседнал начин на живот или носят много тесни дрехи за дълъг период от време, са предразположени към появата на акне в областта на седалището
 
Превантивните мерки включват: да се избягва носенето на тесни дрехи, особено дънки и клинове. Преди обличане е препоръчително да се нанесе пудра за тяло върху бедрата и седалището. По този начин кожата се поддържа суха и е предпазена от триене. 
 
В случай, че вече има наличие на акне в областта на седалището, препоръчително е измиването ѝ с антибактериален сапун два пъти дневно, след което върху пъпките да се нанесе крем, съдържащ мупироцин. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Новопоявилите се обриви трябва да се третират със смес от адапален и бензоил пероксид веднъж дневно. 
 
Пъпките могат да се повлияят и от някои домашни средства. Така например куркумата е естествен антисептик, който може да се използва за облекчаване на кожното състояние.
 
Маслото от чаено дърво също е ефективно за отстраняване на пъпките. То действа успокояващо на кожата
 
Ако състоянието е упорито, е препоръчително да се проведе консултация с лекар, тъй като пъпките могат да са признак за диабет или тежка форма на акне.