Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, но също така кожата на гърба, гърдите и раменете, това са т.нар. себорейни области (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество).


Статистиката показва, че около 80% от хората в определен период от живота си са били засегнати от този вид дерматоза, като най-често се касае за възрастовия диапазон между 11 и 30 години. Акнето е най-често срещаната дерматоза в пубертета, а най-честата форма, с която се проявява е acne vulgaris.


Важна роля в проявата на акнето имат андрогените (мъжките полови хормони). По време на пубертета тези хормони се увеличават както при момчетата, така и при момичетата. Под тяхното влияние мастните жлези увеличават своя размер и съответно произвеждат по-голямо количество секрет (себум).Себумът, който нормално се „избутва“ до повърхността на кожата, през космените фоликули, при акне се натрупва и подпомага развитието на бактерии. Като най-често изолиран причинител се посочва Propionibacterium acnes.


Проявите на акне са най-характерни за периода на пубертета, а предвид тази деликатна възраст заболяването може да окаже негативен ефект върху психиката на засегнатите, което от своя страна да рефлектира на социалната им адаптация.


Първоначално кожният проблем може да вмени чувство на срам и непълноценност. Засегнатите се стремят да избягват контакта очи в очи, затварят се в себе си, някои развиват форми на депресия и тревожност. Момичетата започват да носят по-тежък грим с цел прикриване на проблема, което допълнително го задълбочава. Някои започват да отказват да излизат и дори да ходят на училище – в крайните форми е възможно да се стигне до социална фобия.


Възрастните пациенти с акне или белези от акне са по-неуспешни по време на интервюта за работа, поради липсата на самоувереност.


Проблемната кожа може лесно да бъде раздразнена. Препоръчва се използването на хладна вода за измиване и прилагането на нежни продукти за почистването ѝ. Специалистите препоръчват избягване на гореща или студена вода за измиване, както и използването на по-агресивна козметики.


При медикаментозно лечение съпътстващата грижа може да Ви помогне за облекчаване на възможните странични ефекти, като сухота или сърбеж. Важно е продуктите за грижа да отговарят на Вашия тип кожа.


Мазната и склонна към акне кожа има специфични нужди, които трябва да се вземат предвид при ежедневните грижи за кожата на лицето. Почистващите продукти от новата серия на Eucerin® DERMOPURE имат траен ефект върху несъвършенствата на кожата и я подготвят за последващата грижа. Съдържащата се в тях млечната киселина отваря порите, докато амфо-тенсидите - повърхностноактивни вещества нежно премахват грима и излишния себум.


Излагането на слънце, особено без подходяща защита може да доведе до влошаване на акнето. Голяма част от слънцезащитните продукти, обаче са много тежки и могат да запушат порите. Поради тази причина, често хората с проблемна кожа се отказват от употребата на слънцезащитни продукти. Не без значение е, че лечението с някои медикаменти прави акнеичната кожа още по-чувствителна към слънце и съответно още по-необходимо е използването на слънцезащитни продукти.


За оптимална защита срещу слънцето при мазна, склонна към акне кожа от новата серия на Eucerin® е продуктът SUN ГЕЛ-КРЕМ OIL CONTROL, с SPF 30 и 50+, който комбинира висока слънцезащита с матиращ ефект.


Освен правилно подбраното лечение, начина на почистване на кожата и осигуряването на слънцезащита от важно значение е и храненето. Препоръчва се ограничаване приема на захари, полуфабрикати, пържени храни, както и храни с богато съдържание на консерванти.


Млечните продукти, дори и т.нар.“био продукти“, неизменно съдържат животински хормони, които стимулират мастните жлези да продуцират допълнително себум.


Месото е богат източник на протеини, които се разграждат по – трудно, а някои остават частично неразградени и започват да ферментират. Като страничните продукти, следствие от тази ферментация провокират акнето.


Захарта предизвиква възпаление на клетъчно ниво и има отношение към влошаване на дерматозата. От значение е внимателното четене на етикетите при избора на различни храни, тъй като много от тях съдържат скрити източници на захар.


Препоръчва се наблягане на диета с повече плодове и зеленчуци, както и дневен прием на вода поне 2 литра.