Появата на акне най-често се свързва с мазна кожа. Има обаче случаи, в които жените със суха кожа са с повишена склонност за развитие на акне. Как може да се премахнат неприятните пъпки по кожата?

 

На пазара се предлагат различни продукти срещу акне като кремове, гелове, лосиони, които съдържат салицилова киселина или антибиотици. Има обаче и някои естествени продукти, които могат да ни бъдат от полза в борбата с акнето.Такъв натурален продукт е лимоновото масло. То притежава антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за възстановяване на уврежданията от свободните радикали. За да се премахнат пъпките, трябва да се смесят 2-3 капки лимоново масло с 1 ч. л кокосово масло.


Незаменим продукт в грижата за кожата е и медът. Той хидратира в дълбочина, като същевременно подхранва кожата и я заздравява. Медът притежава антимикробни свойства, благодарение на които се предотвратява развитието и растежът на бактериите, причиняващи акне. За целта медът може да се нанася върху засегнатата област за 20-30 минути всеки ден.


Куркуматата също повлиява много добре върху проблемната кожа. Този ефект се дължи на куркумина, една от основните съставки на куркумата. Той притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства. Поради това куркумата се смята за един от най-добрите естествени продукти за намаляване на акнето от сухата кожа. 

 

Много ефективен естествен продукт за проблемна кожа е алое вера, тъй като то притежава противовъзпалително и антимикробно действие. То може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с локални мехлеми за лечение на акне. Алое вера може да се прилага всекидневно върху кожата за 20-30 минути.

 

Краставицата също спомага за намаляване на акне. Локалното ѝ нанасяне намалява секрецията на себум без да изсушава кожата или да води до раздразнение. Подобно на алоето, краставицата може се налага върху кожата 20-30 минути дневно.

 

Въпреки че тези продукти могат да помогнат за справяне със сухата кожа и акне, е много важно да се направят някои промени в ежедневната грижа за кожата, за да се предотврати бъдещата поява на пъпки. На първо място, всеки ден трябва да се използва овлажнител. По кожата на лицето целогодишно трябва да се нанася слънцезащитен крем. В допълнение, кожата не трябва да се мие повече от 2 пъти дневно, а ексфолирането трябва да бъде по-рядко.