С наближаването на абитуриентските балове все повече започва да се мисли за грим, прическа и т.н. Въпреки това трябва да се има предвид, че красотата за една вечер не е толкова важна, колкото здравето на кожата и очите. Поставянето на очна линия, изкуствени мигли, цветни контактни лещи и други, увеличават шансовете за развитие на инфекция на очите, тъй като се разпространяват бактерии, които могат да попаднат в очите. 

 

Поставянето на изкуствени мигли на клепачите изисква използването на лепило, което е опасно за очите. То съдържа формалдехид, който може да навлезе в организма и да причини токсичност. В допълнение, използването на лепило може да повреди естествените мигли, като ги направи по-тънки и редки.Ако сенките за очи са сухи, прахообразни, могат да попаднат в очите и да предизвикат дразнене, зачервяване и подуване. 


Друга опасност, която крие гримът, са химическите съставки в него. Някои от съставките, използвани в козметиката, могат да предизвикат дразнене в очите и кожата. Например съставката бисмут оксихлорид може да причини зачервяване на кожата. Поставянето на очна линия от вътрешната страна на клепача е изключително опасно и трябва да се избягва. Счита се, че попадането ѝ в окото може да доведе до проблеми със зрението, дразнене на очите и инфекции.


Точно както гримовете съдържат сурови химикали, така и продуктите за тяхното премахване могат да причинят дразнене. Препоръчва се използването на по-естествени средства като кокосово масло.


От друга страна, това не означава, че непременно трябва да се откаже гримът, но е добре да се внимава изключително много. На първо място, трябва да се следи срокът на годност на грим и най-вече на спиралата и очната линия, които могат да причинят инфекции. Ако гримовете са на повече от една година, то по-добре е да бъдат изхвърлени. Четките за нанасяне на грим също трябва да бъдат чисти преди да попаднат върху лицето. И не на последно място по важност е внимателното нанасяне на грима, за да се предотврати навлизането продуктите в очите.