Пъпките по лицето и други части на тялото се появяват често през лятото. В горещините тялото ни се поти доста и е изложено на повече замърсявания. Затова акнето може да изникне изневиделица, а някои фактори, продиктувани от сезона, да го задълбочат. Затова грижата за кожата и личната хигиена през сезона е много важна. 
 
Ако ни е омръзнало да ползваме козметика, можем да третираме пъпките и с домашни средства. Ето няколко начина за справяне на акнето през лятото с натурални средства: 

1. Ефксфолиант с лимон

Лимонът има отлични свойства на ексфолиант, дължащи се на лимонената киселина в него. Той е богат и на витамин С, който намалява тъмните петна като обновява кожните клетки. Ако забележим първите пъпки по лицето по време на почивката на морето, достатъчно е да изстискаме един лимон и да го намажем със сока. След 10 минути можем да измием лицето обилно с вода и подсушим с мека кърпа. Смесването на захар с лимон сок също действа като ексфолиант. Лимоненаката киселина ще омекоти кожата, а след 1-2 дни ще изчезнат и пъпките. 

2. Куркума

Куркумата е много често срещана подправка, но в Индия се използва и в грижа за кожата. Причината е, че тя съдържа над 300 антиоксиданти, които облекчават алергичните и възпалителни реакции по кожата, предизвикани от горещото и влажно време през лятото. Не е нужно да търсим козметика с куркума, а просто да си купим подправката и смесим малко с вода. Намазваме и оставяме да изсъхне добре, след 10-15 минути измиваме с вода с кръгови движения, след което подсушаваме лицето.

3. Краставица


Краставицата хидратира и подхранва кожата, защото в нея има голямо количество вода и други полезни вещества, които свиват порите и предпазват от замърсяване на кожните клетки с бактерии. С резенчета краставица можем да почистим лицето от мъртвите клетки и  Краставицата също така почиства вече измрелите кожни клетки. Можем да намажем лицето си със сок от краставица след като добре сме го почистили преди лягане. През нощта той ще се бори с инфекциите и ще облекчи акнето. Сместа от лимонов сок и краставица също има успокояващо действие. 

4. Готварска сол

Готварската сол също е подходяща в борбата с пъпките перз лятото. Тя има антибактериални и антисептични свойства, които почистват кожата и предотвратяват инфекцииите, които я грозят. Солта обаче може да изсуши кожата, затова не е препоръчително да мажем лицето си самос  вода и сол, а по-скоро към тях да добавим няколко капки овлажняващо масло, например кокосово. С него не само ще омекотим добре кожата, но и ще се преборим с различните раздразнители и алергени, попаднали в клетките. 

5. Мед 

Медът е естествен овлажнител за кожата. Нещо повече, той е пълен с антиоксиданти, които предотвратяват стареенето. Той почиства порите в дълбочина. Затова преди лягане можем да намажем лицето си с натурален мед, да постоим около 15 минути, след което да измием добре с хладка вода. Ако прибавим и канела, ще предотвратим растежа на бактериите, защото тя е естествен инхибитор. Така антибактериалните свойства на двата продукта ги правят иделано средство срещу акне. 
 
NEWS_MORE_BOX

6. Сода за хляб

Содата за хляб балансира нивото на рН в кожата, има противовъзпалителни и антисептични свойства. Това, заедно с способността му да ексфолира кожата, го прави предпочитано средство срещу акне през лятото. Можем да комбинираме една чаена лъжичка вода или лимонов сок заедно с една чаена лъжичка сода за хляб, за да направим паста, с която да намажем лицето си. Също така порите на лицето ще се затворят по-лесно с мед и сода за хляб, с което ще се предпазим от инфекции. 

7. Алое вера

Растението алое вера има антибактериални, противовъзпалителни и стягащи свойства. То успокоява кожата и я предпазва от различни дразнители и замърсители, отговорни за появата на акне. Алое вера също стимулира регенерацията на кожата. Ако имаме подръка растението вкъщи, можем да разкъсаме едно парченце и да намажем лицето си с гела от него или пък да потърсим козметични продукти с алое вера. 

8. Яйце

Яйцето съдържа важни витамини и минерали, които почистват кожата и я поддържат здрава. То може да облекчи и състоянието на кожата при някои видове белези. Можем да разбием първо белтъка докато стане пяна, след което да нанесем от 3 до 5 слоя и да оставим да изсъхне. След което да измием с хладка вода.