Поддържането на лична хигиена е важно за грижата на кожата и по-доброто ни здравословно състояние. Използването на душ не само ни освежава, но и спомага за премахването на мръсотиите. Ежедневната му употреба в комбинация с козметика обаче не се отразява добре на нашата кожа. 
 
Ето няколко признака за това, че се къпем погрешно:
 
1. Ползваме сапун и гъба за баня
 
Проучване на “Минтел“ показва, че половината от американците смятат, че миенето със сапун ги предпазва от бактерии. Резултатите от изследване на „Епидемиология и инфекции“ обаче са категорични, че сапуните са склонни да пренесат бактериите по кожата ни. Къпейки се с парче сапун, мъртвата ни кожа се залепва по него и остава там. Същото е и с гъбите за баня. С тях търкаме различни замърсени части по тялото, но колкото и да ги мием, вътре винаги остава част от мръсотията, което благоприятства за развитието на бактерии. 
 
2. Обичаме гореща вода
 
В студеното време е за предпочитане да се сгреем с горещ душ. Дерматолозите обаче не са съгласни с това. Причината е, че къпането с вода с по-висока температура може да премахне всички натурални мазнини по кожата ни и да я изсуши. Затова техният съвет е да ползваме вода със средна температура. 
 
3. Колкото по-дълго, толкова по-добре
 
Хубаво е един път в месеца да се насладим на дългото релаксиране под душа или в ароматна вана. Но ежедневното престояване там ще навреди на кожата и специалистите твърдят, че 5-10 минути са ни напълно достатъчни, за да измием мръсотията и станем по-свежи. 
 
4. Ползваме по-топла вода, за да отпушим порите
 
Твърди се, че студената вода затваря порите след като те са се отворили от топлата. Но някои дерматолози твърдят, че големината на порите е генетично определена и те трудно ще се променят, ако редуваме топла и студена вода. Ако кожата ни почервенява по-малко след душ със студена вода, най-вероятно това се дължи на затваряне на кръвоносните съдове. 
 
5. Къпем се само сутрин
 
Въпрос на лично предпочитание е по кое време на деня ще се изкъпем. Работещите предпочитат да вземат душ рано сутрин, за да се събудят, но препоръките на дерматолозите са да ползват кафе за тази цел. По-добре е да ползваме душ през нощта, за да отмием цялата мръсотия по тялото, която сме получили през деня. Също така е хубаво непосредствено след това да си сложим дезодорант, а не на сутринта, преди да излезем за работа. Причината е, че съставките му действат много по-добре докато спим. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
6. Чакаме кожата да изсъхне, за да сложим лосион
 
Не е нужно кожата ни да изсъхне напълно, за да си сложим лосион за тяло или крем. Напротив, дерматолозите твърдят, че тя се овлажнява много по-добре, ако се намаже непосредствено след излизане от банята. 
 
7. Взимаме душ всеки ден
 
Хората с професии, при които има по-голямо натоварване, както и химикали, с които се цапат, се къпят всеки ден. Това обаче изсушава кожата и най-малкото е хубаво да си слагат лосион поне през ден. Съветите на лекарите са да мием само замърсените части с душ-гел.