Грижата за краката е важна част от нашата хигиена и здравето ни. Ние ги натоварваме всеки ден, те поемат тежестта на тялото и се променят. Колкото и да полагаме грижи за тялото, тази за краката остава винаги последна. Просто винаги се фокусираме върху откритите части на тялото, но другите също имат нужда от внимание. 

 

Кожата на краката трябва да се поддържа не само лятото, когато е по-открита, но и през другите сезони. В нея могат да се развият различни инфекции, които носят неприятно усещане, ако не вземем мерки на време. През зимата този риск се увеличава, защото те се изпотяват, пръстите се намокрят заради пропускащи обувки...  Ако те са некачествени и неудобни, се появява болка и мазолиЗа да имаме хубави и здрави крака, трябва да следваме няколко основни правила...

 

Правилно миене

 

Здравата и нормална кожа на краката е дом за много бактерии и гъбички. Както се потим под мишниците, така и понякога това става с краката в обувките. Потта се смесва с тези микроби и се отделя лош мирис. А какво би станало, ако носим едни и същи чорапи и обувки всеки ден? 

 

Проучване на Journal of Applied Microbiology показва, че колкото повече гъбички имаме по краката, толкова по-силна миризма те отделят. Ето защо е жизненоважно да мием и почистваме добре краката си всеки ден. След като се приберем от работа, трябва да си вземем душ, но и да не забравим да отделим малко време на стъпалата. Трябва добре да се измие областта между пръстите, защото там се събират и размножават най-много микроби. 

 

Сухи крака – по-хубава кожа

 

Не само измиването на краката е важно, но и тяхното подсушаване. Влагата е идеалната среда за гъбични инфекции. При разпространението им можем да усетим сърбеж, парене, зачервяване, дори болка. Можем да предотвратим това, ако държим краката сухи. След баня трябва да ги попиваме добре със суха кърпа. Ако сме ходили на тренировка и краката ни са мокри, е препоръчително да измием краката и да сложим резервни чорапи. Също така не е хубаво да си слагаме мокрите маратонки, а да ги сменим с други. Ако обувките ни пропускат, трябва да си държим резервни  в шкафа на работа, за да не стоим цял ден с мокри крака. 

 

Oвлажняване

 

То е от особено значение за кожата на цялото тяло, но често през зимата се случва само с лицето и ръцете. Хидратацията на краката също е важна. За да предотвратим неприятната сухота и лющене, трябва да използваме лосион за тяло по-често, например след къпане, когато можем да поставим повече от един слой. Някои натурални средства като какаово или кокосово масло, вазелин, са най-ефикасни при напукани пети и много суха кожа. 

 

Ексфолиране

 

Мъртвата кожа на краката трябва да се премахва поне веднъж седмично. Натрупат ли се повече словете, ексфолирането става по-трудно. Има най-различни ексфолианти и четки/машинки за пети, с които да върнем мекотата на кожата на краката. При самото търкане можем да сложим и няколко капки чаено дърво или лавандулово масло, които имат антибактериален ефект. 

 

Накисване

 

Както ексфолирането, така и накисването на стъпалата от време на време е полезно. Това омекотява загрубялата кожа, успокоява мускулите след дългия работен ден. Както бабите ни правят, слагаме малко морска сол в гореща вода и потапяме краката за 10-15 минути. След това подсушаваме и овлажняваме добре.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подходящи чорапи

 

Освен че предпазват краката от студа, чорапите са бариера, която предпазва до някаква степен от бактерии и мръсотия. Да не забравяме, че носенето на подходящи чорапи през зимата е свързано и със сухите крака. Ако сме си купили изкуствени чорапи, то те ще се изпотяват по-лесно. Затова е добре да четем етикетите и да подбираме такива от памук, бамбук и по-леки материи, които нямат да запарват кожата, а ще й помагат да „диша“ дори и в ботушите.
 
Край на евтините и неудобни обувки

 

Носенето на удобни обувки е едно от основните правила, които да спазваме. Някои си купуват по-евтини и те са направени от некачествени материали, които миришат и загрубяват кожата допълнително. Така се появяват кокалчета, мазоли, рани. 

 

Обувките не трябва да са много тесни, нито прекалено широки, защото и в двата случая ще натоварват краката. Струва си да инвестираме в по-качествени обувки, с които ще намалим болката в ставите и мазолите.