Ексфолиращите маски са разкрасяващо средство, което е желателно да бъде неразделна част от режима за грижа за кожата. Макар да е препоръчително да се прави от време на време, е много важно, тъй като стимулира премахването на мъртвите клетки и почистване на замърсяванията по кожата.

 

На пазара се предлагат много видове ексфолиращи продукти, но ако искате да използвате натурални средства, ето някои предложения:


 

Захар

Независимо бяла или кафява, захарта е естествен овлажнител, което означава, че извлича влага от околната среда. Тя е естествен източник на гликолова киселина, която има и антиейджинг (anti aging) ефект. Захарта предлага по-фина ексфолиация от солта, което го прави по-добър вариант за чувствителна кожа.

 

Сол

Солта е по-груба от захарта, затова постига по-дълбоко ексфолиране. Препоръчва се употребата ѝ върху тялото, а не за лицето. Солта е естествен антисептик, което означава, че помога за унищожаване на бактериите и намаляване на възпаленията. Втриването в кожата почиства порите, подобрява циркулацията и премахва мъртвите клетки от кожата.

 

Овес

Овесът е идеален за чувствителна кожа, тъй като е по-малко абразивен от солта и захарта и е известен със своето успокояващо действие. Той е полезен и за лечение на слънчево изгаряне, благодарение на способността му да намалява възпалението. Разбърква се с вода и получената смес се нанася на лицето.

 

Утайка от кафе

Кофеиновата утайка обикновено увеличава притока на кръв, което намалява появата на целулит и дава на кожата по-равномерен тен. По-добре е да се използва за ексфолиация на тялото, а не на лицето.

 

Кисело мляко

Киселото мляко може да не изглежда като средство за ексфолиация, заради гладкия си изглед, но съдържа млечна киселина, която е полезна за отстраняване на мъртвите кожни клетки, намаляване на акнето и омекотяване на кожата. Нанася се върху лицето и се оставя за няколко минути за по-дълбоко почистване. Може да се използва няколко пъти седмично.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сода за хляб 

Содата се счита за страхотен ексфолиант. Може да се смесва с вода, мед или кокосово масло за нанасяне върху лицето.

 

Ориз

Когато оризът е фино смлян в, той става ефективен ексфолиант за тяло. За почистване на кожата се смесва смления ориз, кокосово масло, захар и пресен корен от пресен джинджифил.

 

Ябълков оцет

Той съдържа млечна и ябълкова киселина, които са подходящи за ексфолиране, намаляване на несъвършенствата и лечение на акне. Също така съдържа алфа-хидрокси киселини, които помагат за подмладяване на кожата.