Проблемите, свързани с косата, са често срещани. Кои обаче са продуктите, които биха могли да помогнат в случаите на косопад, накъсани краища, тънка коса? Освен традиционната козметика, за красотата на косата може да помогне и рициновото масло
 
Въпреки че може да се затрудним при отстраняването му от косата си, усилията си заслужават, тъй като този продукт е чудесен източник на жизненоважни хранителни вещества като витамин Е, белтъци, минерали. Всички те необходими на косата. 
 

1. Косопад 

Причините за появата му са от най-различно естество – инфекция, пърхот, неправилна поддръжка. Рициновото масло може да помогне за справянето с този проблем. Процедурата не е сложна: вземете от маслото и го втрийте в корените и скалпа си. След като постоите така за час – два, го отмийте. 
 
Рициновата киселина, която се съдържа в него, защитава косата и стимулира циркулирането на кръвта
 

2. Спомага растежа на косата

Ако маслото се използва редовно върху скалпа, стимулираното кръвообращение подхранва космените фоликули и резултатът е по-бързо растяща коса. Този благоприятен процес се дължи също така и на есенциалните омега 6 мастни киселини, които рициновото масло „доставя“ на косата. 
 
За тази цел е подходящо да нанесем маслото вечер преди лягане, да завием косата си с кърпа и да преспим така. Сутринта продуктът се отмива. 
 

3. Инфекции на скалпа


Те могат да доведат до сърбеж, плешиви петна и др. Инфекциите дори могат да спрат растежа на косата. Рициновото масло може да помогне в тези неприятни ситуации, тъй като то има и антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. То убива патогените и микроорганизмите, причиняващи тези проблеми. Редовно трябва да се нанася върху скалпа. 
 

4. Късащи се краища 

Поредното състояние, което издава лошото здраве на косата. Благодарение на ценните си съставки, рициновото масло „изглажда“ този проблем. То подхранва косата от самия й корен, след което заздравява косъма чак до върха.
 
Нанесете от маслото на цялата коса и го отмийте след няколко часа. Тъй като то е лепкаво, може да го смесите с масло от жожоба например за по-лесно нанасяне. 
NEWS_MORE_BOX
 
 

5. Хидратиране на косата

Натуралните омега 9 мастни киселини, които влизат в състава на рициновото масло, имат свойството да „заключват“ влагата в самия косъм и в скалпа. За целта маслото трябва да се постави на косата поне петнадесет минути преди шампоана. Така косата ще стане гладка и мека. Освен това, рициновото масло може да се добави и към балсама за коса. 
 
Друга практика, която ще допринесе за хидратирането на косата, е да капвате по една – две капки от маслото, когато полагате ежедневните грижи за косата си. 
 

6. Сухота на скалпа 

Сухият скалп също води до пърхот. Но с помощта на рициновото масло можем да се отървем и от двете. Ефектът се дължи на вече споменатите омега 9 мастни киселини, които подхранват косата и скалпа. 
 
Преди да измиете косата, сложете от маслото върху засегнатата област и го оставете за няколко минути. Разликата ще се забележи след няколко прилагания. 
 

7. Срещу изтъняване на косата

Поредният признак за увредена коса, който може и да доведе до косопад. Рициновото масло може също така да удебели и заздрави косъма, което се дължи на омега 6 и 9 мастни киселини. Те спомагат за подобряване на цялостното състояние на косата.