Използването на козметика е рутинна дейност в ежедневието ни. На ден се мажем с поне един продукт, да не говорим за някои жени, които не излизат навън без няколко пласта грим. Използването на козметика всеки ден крие своите странични ефекти, които с времето неминуемо се отразяват на нашето здраве. Ето кои са най-често срещаните:

Главоболие

Химикали като диазолидинил карбамид и хидантоин, които имат свойството да освобождават формалдехид, са често срещана съставка в много козметични продукти. Използват се като антимикробен консервант. Тези съставки в козметиката причиняват главоболие, дразнят лигавиците и очите. Ако често се гримираме и имаме главоболие, това означава, че трябва да прегледаме козметичния си несесер.
 

Проблеми с косата

Продуктите за коса, като гелове, серуми, шампоани, кондиционери и спрейове съдържат няколко вредни химикала, които правят косата ни по-хубава и във формата, която желаем, но я увреждат в по- дългосрочен план. Широкото използване на химически базираните продукти за коса може да доведе до пърхот, зачервяване на кожата на главата, изтъняване на косата и дори загуба на коса. По-честата употреба на боя за коса също може да доведе до обезцветяване на косата.
 

Акне


Най-честата нежелана реакция на грима, която повечето жени приемат за нещо нормално. Кожата на лицето трябва да диша и расте. Когато сложим малко повече грим, порите й се запушват и това създава основа за развитието на акне. Някои видове грим добавят допълнително мазнини в кожните клетки, което също стимулира образуването на черни точки, които ако не се почистват редовно, могат да доведат до акне. Затова е важно преди лягане хубаво да почистваме лицето си с подйодящ за кожата продукт.
 

Кожни алергии

Химикали, известни като парабени, които включващи етил-парабен, бутил-парабен и изопропил-парабен се използват като консерванти за предотвратяване на бактериален растеж в козметиката. Те причинят различни алергични реакции като раздразнение и петна по кожата. Друг често срещан алерген в козметиката е салицилатът, който предизвиква  болезнени обриви най-вече при хората с по-чувствителна кожа. В много случаи алергичната реакция не е очевидна, докато симптомите не станат тежки. В тази връзка е хубаво да си купуваме козметика без парабени, както и да проверяваме срока на годност на продуктите. 
 
NEWS_MORE_BOX

Инфекция на очите

Лек грим за очи се използва много от жени, които не слагат много тежък грим. Но той също може да раздразни очите, а и ожата около тях е много тънка и чувствителна. Химикалите от сенките например могат да проникнат в очите през ъглите и да ги инфектират. Прекалено много молив или спирала са най-честите дразнители на очите. Те могат да спрат растежа на миглите и да ги превърнат в гнездо от бактерии. Стари и прекалено използвани четки от козметиката също могат да предизвикат инфекции, ако не се поддържат с времето. 
 

Състаряване на кожата

Когато използваме козметика за кожа за по-дълъг период от време, химикалите в нея са склонни да увредят трайно кожата ни. По нея ще се появят признаци на стареене, най-вече бръчки. За да подобрим здравината на кожата ни, може да приемаме повече плодове и зеленчуци, чийто витамини и минерални подсилват клетките.