Няма по-неприятна миризма от потта в градския транспорт. Изпотяването под мишниците е естествен процес за всеки от нас. Течността е 99% вода и 1 % сол, които се освобождават чрез екринните потни жлези и по този начин тялото се охлажда. Някои хора се изпотяват по време на спорт, извършване на по-голямо физическо натоварване, а при други това се случва почти всеки ден. 


Обилното изпотяване е неприятно за нас и околните. Може да ни ограничи социалните контакти, както и да повлияе на психиката ни. Когато човек е под стрес, той често се поти. Апокринните потни жлези отделят течност, която под въздействието на бактериите води до неприятна миризма, която може да отблъсне хората около нас. 


Освен редовно къпане и използване на дезодорант, има и други средства, с които да преодолеем или ограничим неприятната миризма под мишниците след изпотяване.  Измиване с антибактериални съставки


Освен мокрите петна под мишниците, миризмата на потта понякога е много силна. Тя се дължи на смесването на потта с различни бактерии. Измиването със сапун или душ гел, който има антибактериални свойства, ще ни помогне да се избавим от неприятната миризма и микробите по кожата. Добре е в козметиката да има натурални съставки като чаено дърво, лавандула, розова вода и други. 


Подсушаване преди дезодоранта


Колкото по-често се къпем след изпотяване, толкова по-добре. След това най-вече използваме дезодорант срещу изпотяване. Но ако не подсушим добре мишниците, все едно нищо не сме направили. Добре е да постоим поне 10 минути след баня, за да изсъхне добре кожата под мишниците и чак след това да напръскаме с дезодорант. 


Антибакетриален гел


Дезинфектантният разтвор не е само за вашите ръце. Ако имаме антибактериален гел с по-леки съставки, можем да го ползваме и за подмишнците, особено за освежаването им през дългия работен ден. Но той не трябва да бъде със силни съставки, защото ще раздразни деликатната кожа под мишниците. Използването му непосредствено след бръснене или кола маска не е препоръчително. 

 

Мокрите кърпички също могат да ни помогнат по време на работа, когато не можем да измием мишниците, но те не трябва да се употребяват много често, защото могат да изсушат кожата.


Дрехи от естествени материи


Първото и основно правило е да оставим дрехата за пране след изпотяване, а не да я носим повторно. Някои синтетични тъкани запазват неприятната миризма дори и след изваждането от пералнята, например полиестер и найлон. Ако искаме дрехите ни да не вонят на пот, а мишниците ни да са сухи през деня, трябва да носим дрехи от естествени материи като памук. Те не запарват кожата и по този начин ограничават потенето. 

 

NEWS_MORE_BOX


Хидратиране на тялото 


При изпотяване тялото губи много течности и ние трябва да си ги набавим отново. Организмът ни се нуждае от минимум 1, 5 литра вода на ден, за да се чувства добре.  


Употреба на део кристал


Някои кристали в природата са естествени минерални дезодоранти. Използват се за изработка на така наречените сухи стикове против изпотяване. Кристалът блокира появата на гъби, бактерии и други микроорганизми, които причиняват неприятната миризма под мишниците. Той не спира отделянето на пот, но спира неприятна миризма, има хипоалергенни свойства. 


Део кристалите нямат своя собствена миризма. Те трябва да бъдат намокрени непосредствено преди употреба, след което се нанасят върху кожата подобно на ролонче.