Здравето на косата е съчетание от здрав скалп и правилна грижа за косъма. Ето защо е важно да осигуряваме комплексна грижа на косата:

 

Ексфолиране на скалпа


Кожата на скалпа, подобно на тази на тялото и лицето, изисква редовна ексфолиация за премахване на мъртвите клетки, елиминиране на замърсяването и остатъците от стилизиращи продукти, които често се задържат в корените. По пози начин скалпът може да диша и да се осигури растежа на здрава и красива коса. При нормален скалп, се препоръчва ексфолиране веднъж седмично. Чупливата коса изисква ексфолиране на скалпа веднъж седмично, а при бързо омазняване - 2 пъти седмично.

Подхранване на корените с хранителни добавки

Настоящият начин на живот и хранене не осигуряват достатъчно хранителни вещества на космената луковица, ето защо хранителните добавки компенсират тези дефицити, като осигуряват витамини, особено тези от група В, които заздравяват косъма и повишават производството на кератин. За растеж на косата с 1 см на месец се препоръчва прием на обогатени добавки за период от поне 3 месеца.

Масаж на скалпа

Масажът стимулира микроциркулацията, което помага на косата да расте по-силна и по-здрава, но също така това намалява стреса и напрежението, които често са причина за косопад. Върху суха коса се препоръчва нанасяне на масло или серум по скалпа с масажни движения, от двете страни на скалпа. След това се препоръчва точков масаж от шията до челото. Маслата трябва да подействат определено време, след това се измиват добре с шампоана. 

 

Кератин за възстановяване на дължините

 

Кератинът е една от основните съставки на косата, той предпазва косата от увреждания и заглажда повържността на косъма. Той се уврежда от топлина, ресане с четка и боядисване на косата. В този случай се препоръчва употребата на шампоани с кератин, които се нанасят с масажни движения по всеки кичур, на мокра коса, за да се нанесе равномерно продукта. Оставя се да действа 1 до 2 минути, след което се косата се изплаква обилно.

 

Подсилване на краищата с маска

Повтарящото се триене в раменете и дехидратацията увреждат краищата на косата. За да се предотврати появата на накъсани краища, се препоръчва употребата на подхранващи маски, на базата на растително масло или масло от карите, които имат максимално възстановяващо и изглаждащо действие. След всяко измиване с шампоан, на влажна коса, се препоръчва нанасяне на маска върху краищата. След това тя се оставя да подейства и се отмива добре.

 

Нежно изсушаване на косата в 3 стъпки

  • Предварително подсушаване с микрофибърна кърпа, която е по-щадяща за косата от хавлиените кърпи - те са изработени от ултра-абсорбиращ материал, който предотвратява хвърчащите и цъфтящи краища.
  • Употреба на термозащитен продукт - той се нанася върху подсушени с кърпа дължини, по този начин се запазва хидратацията на дължините.
  • Сушене на косата на по-ниска температура, тъй като така се предотвратява отварне на люспите на косъма, което увеличава риска от накъсване.

Референции:

https://www.femmeactuelle.fr/beaute/coiffure/6-conseils-pour-avoir-des-cheveux-plus-forts-2144422