Много от нещата, които вършим в ежедневието, се отразяват на състоянието на кожата ни. Фините лини и бръчки по лицето се появяват не само с напредване на годините. За тяхното развитие спомагат различни нездравословни навици, които трябва да ограничим, ако искаме да изглеждаме по-добре. 

 

Кожата има три основни слоя - епидермис, дерма и хиподерма. Всеки един от тях разполага със съединителна тъкан с колагенни  и еластинови влакна, които поддържат структурата на кожата. С напредване на възрастта съединителната тъкан губи своята еластичност, а външният слой на кожата  изтънява. От друга страна мастните жлези работят на по-бавни обороти. Това прави кожата по-суха и груба. Ето няколко други фактора, които могат  да забавят стареенето: 


 

Тютюнопушенето причинява активирането на свободните радикали в тялото. Окисляването, което се дължи на цигарения дим, може да доведе до получаване на по-високи нива на металопротеинази, които разграждат съединителната тъка в кожата. Това води до появата на бръчки и други кожни проблеми, свързани със стареенето. Пушенето също така е рисков фактор за развитието на рак на кожата от немеланомен тип.

 

Замърсяването на въздуха е основен виновник за състаряване на кожата. Няма как да го избегнем, защото почти всеки ден прекарваме време навън. Озонът е един от компонентите на смога, който понижава нивата на витамин Е в тялото. Той е ключов антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане от свободните радикали. 

 

Недоспиване е друга грешка, с която вредим на кожата си. Тялото се нуждае от достатъчно сън, за да се възстанови от натрупаната умора. Изследвания показват, че недостатъчното количество сън ускорява пигментацията, фините лини и бръчки по кожата. 

 

По-малкото количество вода, което пием, също се отразява на кожата. Някои хора приемат по-малко от литър на ден, което е крайно недостатъчно. Така дехидратират кожата си, което оставя по-дълбоки бръчки по нея. За да може тя да е по-свежа и здрава, трябва да изпиваме между 1, 5 и 2 литра на ден. 

NEWS_MORE_BOX

 

Неправилното почистване на кожата е друг проблем, с който състаряваме кожата си, без да искаме. Премахването на грима и мръсотията от лицето със силен лосион или измиването с обикновен сапун, нарушава устойчивостта на кожата. В някои случаи може да се наблюдава лющене, зачервяване, дори поява на ситни пъпки. Тази реакция на кожата е вследствие на агресивните съставки в козметиката, която сме използвали. 

 

И накрая, сладките неща, без които понякога не можем, също са вредни за кожата. Захарта в тях се свързва с протеините и образува крайни продукти на гликация (процес в кожата, който унищожава еластана и колагена). Затова не случайно казват, че захарта е „тихият убиец на кожата“. Голяма част от сладкишите съдържат и вредни подсладители, масла и други добавки, които още повече увреждат кожните клетки.