Подхранването на кожата отвътре, може да допринесе за красивия ѝ вид. Има много изследвания, които показват, че някои хранителни вещества могат да направят кожата по-млада, здрава, стегната и еластична.

 

Жизненоважен за кожата е селенът. Според учените този минерал играе ключова роля в профилактиката на рака на кожата. Приет с хранителна добавка или нанесен върху кожата като крем, той я предпазва от слънцето.Друг важен минерал е медта, който помага за производството на еластин. Въпреки че недостигът на мед е рядко срещан, локалното нанасяне на козметични продукти, богати на мед, могат да укрепят кожата и да възстановят еластичността ѝ.

 

Третият полезен за кожата минерал е цинкът. Той е особено необходим при акне. Всъщност, акнето понякога може да е причинено заради недостиг на цинк. Приет вътрешно или използван локално, цинкът действа върху изчистването на кожата чрез регулиране производството на себум. Цинкът още помага за по-бързото зарастване на рани.

 

Магнезият е основен минерал, който поддържа кожата здрава, а дефицитът му ускорява стареенето ѝ. Той я поддържа също стегната и еластична. 


Не на последно място по важност е калият, който хидратира кожата. Минералът регулира количеството вода в клетките на тялото, така че липсата на калий може да причини суха кожа и други кожни нарушения.


Освен минералите витамините А, С, Е, К и В комплекс също могат да подобрят здравето на кожата.

 

Алфа-липоева киселина е мощен антиоксидант, по-силен дори от витамините С и Е. Киселината е изключително ефективна срещу застаряване на кожата. Тя неутрализира увреждането на кожните клетки, причинено от свободните радикали, но също възстановява кожни клетки, увредени от външни фактори като замърсяване.

 

Силициевият диоксид е микроелемент, който помага за укрепване на съединителните тъкани в тялото – кости, мускули и т.н., но е и жизненоважен компонент за поддържане на здрава кожа. Недостигът му може да доведе до загуба еластичността на кожата, а това може да причини преждевременно стареене и бавно зарастване на кожни рани. За по-голям ефект от приема на силициев диоксид и по-бързо зарастване на кожни рани, е добре той да се комбинира с цинк.