Растителните масла са изключително ценни за стимулиране на растежа на косата.

 

Те могат да се нанасят като маслена баня за интензивно подхранване на суха коса, върху кичурите като маска преди измиване с шампоан, за възстановяване на чуплива коса, като подхранваща грижа чрез нанасяне на няколко капки по дължините и краищата, за да се избегне появата на цъфтящи краища или директно нанасяне върху скалпа, така че растителното масло да ускори растежа на косата и да забави косопада


 

Рициново масло

Рициновото масло е богато на минерали и есенциални мастни киселини, които му придават отлични подхранващи, възстановяващи и укрепващи свойства.

 

Съдържа по-специално рицинолова киселина - омега 9, която е специфична за това масло.

 

Благодарение на всичко това, рициновото масло поддържа оптимално снабдяване на космените фоликули с хранителни вещества и следователно се оказва изключително ефективно, когато става въпрос за противодействие на косопада или стимулиране на растежа на косата.

 

Рициновото масло има вискозна текстура, поради което се препоръчва да се смесва с друго по-течно масло - като например масло от жожоба или подхранващо кокосово масло, за да се улесни нанасянето му.

 

Синапено масло

Много подхранващо, благодарение на богатството си на есенциални мастни киселини - омега 3, 6 и 9, синапеното масло е подходящо за грижа за всички типове коса, стимулира растежа и действа като естествен тонизиращ агент за вените.

 

Синапеното масло укрепва стените на вените и стимулира кръвообращението, което също му позволява да насърчи доброто снабдяване на скалпа с хранителни вещества.

 

Препоръчва се синапеното масло да се разреди с друго растително масло, като например жожоба, маслиново или кокосово масло, преди да се нанесе върху скалпа, защото може има дразнещ ефект върху кожата на скалпа.

 

Масло от нигела

Известно още като масло от черен кимион или масло на фараоните, маслото от нигела е също толкова ефективно за насърчаване на растежа на косата.

 

То е богато на мастни киселини, олеинова киселина, палмитинова киселина и витамин Е.

 

Маслото от черен кимион притежава мощни антиоксидантни свойства и същевременно укрепва космените фоликули и дължините на косата.

 

Масло от авокадо

Маслото от авокадо е богато на антиоксидантен витамин Е и есенциални мастни киселини - Омега 3, 6 и 9,  които му придават много полезни подхранващи свойства за суха коса и увредени краища.

 

Растителното масло от авокадо съдържа и витамини А, В и K, които укрепват фибрите на косъма и витамин D, който помага за генерирането на нови космени фоликули.

 

Следователно е перфектен естествен продукт за стимулиране на растежа на косата.

 

Масло от сминдух

Маслото от сминдух се използва и в козметиката за кожа и коса.

 

Богато е на мастни киселини - омега-6, омега-9, минерали - желязо, магнезий, калций, витамини - А, В и С, както и антиоксиданти, това масло ефективно подхранва и укрепва косата. 

 

Масло от лук

Маслото от лук е ефективно за ускоряване на растежа на косата, благодарение на високото си съдържание на сяра - минерал, който прави възможно синтезирането на незаменими аминокиселини за косата.

 

Освен подхранващи, укрепващи и овлажняващи свойства, маслото от лук има естествено противогъбично действие и понякога е идеалното средство за справяне с пърхота.

 

Как да ги използваме?

Препоръчително е да се нанесе малко количество от продукта - чисто масло или смес от масла, ако е необходимо върху скалпа, с малки кръгови масажни движения с върха на пръстите.

 

Оставя се да действа няколко минути и след това се измива старателно с шампоан.

 

Масажът е също толкова важен, колкото и избраният продукт, тъй като той насърчава доброто кръвообращение, което значително увеличава ефекта на маслото върху растежа на косата.

 

Референции:

https://www.aufeminin.com/cheveux/huile-pousse-cheveux-s4031328.html